Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Радуловић задовољан кандидатуром Солане на Рамсар листу

Објављено: 04.07.2019. 22:11 Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Министар Павле Радуловић казао је да је изузетно задовољан што је Министарство одрживог развоја и туризма предало апликацију за упис Улцињске солане на Рамсар листу међународних мочварних подручја.

На пресу у Влади Црне Горе, Радуловић је рекао да се нада да ће апликација бити успјешна чиме ће се направити један значајан корак према финалном опредјелјенју како треба да се третира Улцињска солана. Подсјетио је да је испуњено 6 од 9 услова за упис на ову престижну листу.

„Овим смо отприлике ставили тачку на административни дио, а сада прелазимо на оперативни дио“, казао је Радуловић подсјећајући на укупан процес који је претходио проглашењу Солане Парком природе и подношења званичне апликације за Рамсар листу.

„Били сте свједоци да смо усвојили прво Просторно урбанистички план Општине Улцињ којим смо опредијелили ово подручје да буде заштићено, односно Парк природе, након тога Просторни план обалног подручја којим је предвиђена иста намјена, завршили студију заштите уз помоћ Европске комисије и дијела НВО сектора и наравно наше Агенције за заштиту природе и животне средине, затим усвојили исту ту студију, послали Општини Улцињ на усвајање. Дакле, Општина је усвојила и сада је тај простор званично Парк природе, а прекјуче смо предали и званичну апликацију за Рамсар“ казао је Радуловић.

Подсјетио је на чињеницу да је 1934. Зогајско блато исушено и да је тамо пуштена слана вода, као и да су направљени базени за слану воду. „Брањем соли тамо је временом настала једна вјештачка екосистемска структура која је данас више него важна не само за Црну Гору и регион, већи за цијелу Европу. Дакле ради се о огромном броју гњездарица, птица које мигрирају, одморишта за многе врсте птица, дом за многе врсте угрожених риба, гмизацава, халофитних бијака“.

На питање да прокоментарише ставове појединих НВО о томе да администрација “ћути” јер је извјештај УНЕСЦО-а наводно показао да је Тара девастирана, Радуловић је казао да ће говорити језиком аргумената позивајући јавност да сачека 10. јул када ће у Бакуу бити изнијет коначан став УНЕСЦО-а о Извјештају.

“По свједочењу људи који су га писали, Извјештај је скуп информација и опсервација на основу кога ће групе екперата донијети закључке и одлуке за пар дана. У новембру сам тврдио и сада тврдим да корито ријеке Таре није измјештено, да Тара није потпуно угрожена и да се неће скинути са листе МАБ (човјек и биосфера), да није истина да практикујемо политику некажњавања – штавише. Још једном, нико никад није рекао да изградња аутопута нема утицаја на Тару. Тврдили смо да је тај утицај ограничен - локалан, да је велика већина тих утицаја привремена, а да дио утицаја који остају немају никаквог ефекта на заштићене дјелове”, казао је Радуловић.

Министар је такође казао да ће Влада и ове године подржати музички фестивал Сеа данце, који је постао интернационални бренд Црне Горе.

Министарство одрживог развоја и туризма 

ФОТО: хттпс://флиц.кр/с/аХсмЕМаУРр

ВИДЕО: хттпс://yоуту.бе/ИдЕ67бОц_Л0

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?