Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић на крају Самита у Познању: Потврђена јасна европска перспектива држава ЗБ

Објављено: 05.07.2019. 22:55 Аутор: Кабинет предсједника Владе Црне Горе
„На Самиту Западног Балкана у Познању данас је потврђена јасна европска перспектива Западног Балкана, што је порука која је стигла и из ЕУ и од држава чланица Уније“, казао је предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић новинарима након завршетка Самита.

„Нема никакве дилеме да је политика проширења једна од најбољих политика ЕУ, доприноси стабилности напретку и развоју. Било би немогуће да 18 милиона грађана Западног Балкана оставимо ван европског простора. Нема ни логике ни оправдања. Данас је јасно саопштено да је визија проширења на Западни Балкан жива и да ми на Западном Балкану треба да наставимо да радимо на испуњавању обавеза”, рекао је премијер Марковић.

Он је додао да је овај, шести Самит Западног Балкана потврдио визију њемачке канцеларке Ангеле Меркел као надоградње политици проширења. Предсједник Марковић је рекао да је Берлински процес допринио новој вриједности Западног Балкана у цјелини и свакој земљи појединачно.

„Посебно смо се фокусирали на реализацију агенде повезивања и на то да је инфраструктурно повезивање кључ за укупан развој Балкана, посебно сваке земље појединачно. Исказали смо задовољство степеном реализације инфраструктурних пројеката, одобрених средстава. Црна Гора је сама повукла преко 170 милиона еура и наравно договор је да на такав начин наставимо и у будућности”, рекао је премијер Марковић.

За Црну Гору је, истакао је он, данас овај Самит посебно важан. Потписан је Меморандум за стварање претпоставки за изградњу Међународног института за одрживе технологије у Југоисточној Европи. Црна Гора је иницијатор тог пројекта, добили смо подршку ЦЕРН-а истовремено Европске комисије и комесара за науку. Озбиљан напор Владе прије свега Министарства науке је данас дао пуни резултат и то је доказ да Западни Балкан снажно корача према ЕУ.

На питање новинара да ли је са премијерком Србије Аном Брнабић разговарао о Предлогу Закона о слободни вјероисповијести, премијер Марковић је рекао да је отворио то питање са колегиницом из Србије.

„Колегиница Ана ме питала о чему се ради. Рекао сам да се ради о припреми закона као програмској и уставној обавези Владе, да је засновано на стандардима и принципима не само националног законодавства већ и Савјета Европе”, рекао је предсједник Марковић и подсјетио да је питање вјерских заједница у Црној Гори тренутно уређено Законом из 1977. године.

„Нема разлога да на том питању постоји конфронтација између двије државе и договорили смо се да у наредном периоду о тим и другим питањима која могу завриједити интересовање једне и друге јавности разговарамо директно, на институционалном нивоу и да не дајемо повода да се подижу тензије између двије државе јер нам то не треба”, истакао је предсједник.

Премијер је данашњи кратак разговор са премијерком Брнабић оцијенио корисним и исказао увјерење да ће се у наредним данима створити претпоставке да и о тим питањима разговарају као двије сусједне и пријатељске државе.

КАБИНЕТ ПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ



Да ли вам је садржај ове странице био од користи?