Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Важна улога општина у процесу приступања ЕУ

Објављено: 08.07.2019. 18:37 Аутор: КЕИ
Општине имају важну улогу у усвајању и примјени европских стандарда и вриједности, због чега треба да наставе са спровођењем пројеката који доносе користи локалним заједницама и њеним грађанима, поручено је на округлом столу „Локалне самоуправе у процесу преговора – успјеси и изазови на путу према ЕУ“.

Генерални секретаријат Владе и Заједница општина Црне Горе организовали су округли сто, имајући у виду улогу локалних самоуправа у процесу приступања Црне Горе ЕУ, као и потребу јачања сарадње државних и локалних органа, посебно у дијелу хармонизације и спровођења европских прописа и стандарда.

KEI

Главни преговарач Александар Дрљевић поручио је да приступање ЕУ, као један од кључних вањскополитичких приоритета Владе, неостварив без активног учешћа и значајног доприноса локалних самоуправа. „Реформе које се спроводе на локалном нивоу важна су претпоставка за спровођење прописа које усклађујемо с правном тековином ЕУ, усвајање и примјену европских стандарда у различитим областима, али и за ефикасно коришћење доступних средстава из фондова ЕУ“, додао је он.

Дрљевић је позвао представнике локалних самоуправа да, кроз припрему и спровођење конкретних пројеката у претприступном периоду, наставе да развијају своје капацитете и припремајусе за чланство у ЕУ, наводећи да програми регионалне и територијалне сарадње представљају посебну прилику за локалне самоуправе и њихов развој.

„Кроз расположиве програме, до сада су одобрена 72 пројекта у којима црногорске општине учествују као партнери, укупне вриједности преко100 милиона еура, са оствареном подршком од 11,6 милиона еура за локалне самоуправе. Пројекти су реализовани у бројним областима као што су образовање, култура, сеоски развој, заштита животне средине, социјална кохезија, енергетска ефикасност“, рекао је Дрљевић.

KEI

Генерални секретар Заједнице општина Рефик Бојаџић сматра да је укључивање представника локалних власти у структуре за преговоре од изузетне важности за кредибилитет процеса преговарања, јер локалне самоуправе, имају одговорност за примјену закона у процесу приступања и након учлањења у ЕУ.

„Општине имају најбољи увид у тренутно стање и ниво спремности локалне самоуправе за примјену ЕУ стандарда у свим областима из надлежности општина, носе одговорност за примјену ЕУ регулативе и ЕУ стандарда у областима из њихове надлежности и обезбјеђују видљивост бенефита за локалну заједницу које доносе европске интеграције кроз конкретне пројекте и резултате подршке ЕУ“, рекао је Бојаџић.

KEI

Значај локалних самоуправа у обезбјеђивању одрживог развоја општина и свеукупан напредак државе према ЕУ истакао је и шеф Делегације Европске уније у Црној Гори, Аиво Орав. „Влада има кључну одговорност у припремању стратегије за развој, док је на локалним самоуправама одговорност спровођења конкретних активности”, додао је он.

„ЕУ је до сада донирала више од 25 милиона еура за финансирање пројеката чији су корисници црногорске локалне самоуправе, а у наредним годинама планирано је и више средстава“, истакао је Орав, додајући да општине треба да буду активно укључене у припрему пројеката.

KEI

СЕКТОР ЗА ИНФОРМИСАЊЕ ЈАВНОСТИ О ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ И ПРОЦЕСУ ПРИСТУПАЊА ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ
ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ





Да ли вам је садржај ове странице био од користи?