Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Осман Нурковић обишао цијелу дионицу аутопута, 3 моста потпуно завршена, спојен први сегмент Морачице

Објављено: 11.07.2019. 15:26 Аутор: МСП

MSP MSP

Министар саобраћаја и поморства Осман Нурковић са сарадницима и представницима компаније ЦРБЦ, обишао је цијелу приоритетну дионицу аутопута Бар-Бољаре.

Уз задовољство обимом урађених радова на мостовима, тунелима и отвореној траси, Нурковић је још једном изразио очекивање да ће нови рок за завршетак радова, септембар 2020. године, бити испоштован.

„Потребно је разумијевање свих учесника и помоћ извођачу да бисмо дошли до завршетка овог изузетно комплексног пројекта. Није само мост Морачица комплексан за изградњу, већ бих рекао да је и на примјер петља Веруша, са вијадуктима и прилазним путевима и мостовима у дужини од скоро километар један од комплекснијих сегмената“, оцијенио је Нурковић.

До сада је на конструкцији мостова, односно на позицијама стубова и темеља завршено око 96 одсто радова, док је на распонским конструкцијама завршено око 54 одсто радова. Распонска конструкција завршена је у потпуности на три моста: Горње Мрке, Сувовара и Пресло, док је пет мостова: Миштица, Увач 1, Увач 3, Пајков Вир и Јабука завршено у једној траци аутопута. Степен завршености радова на распонској конструкцији на мосту Морачица је 80 одсто. Завршено је спајање једног сегмента распонске конструкције, док се цјелокупно спајање моста очекује до септембра ове године.

MSP MSP

Од укупно 16 тунела, пробијено је 15. Преостало је још 20 метара у десној цијеви тунела Матешево. При крају је и изградња горњег дијела секундарне облоге, гдје је степен завршености 94,7 одсто.

Обиласком трасе идентификовано је неколико проблема са којим се извођач суочава на терену. Договорено је да се проблеми рјешавају уз укљученост свих актера – Државне ревизионе комисије, управљачке јединице пројекта Монтепут, надзором и инжењерима компаније ЦРБЦ.

Министар је подсјетио да се поред трасе аутопута у претходном периоду изградило укупно 65 километара приступних путева, што је такође један од бенефита изградње аутопута.

Сви ти радови имали су утицаја и на природу, због чега Нурковић позива све да имају разумијевања за евентуалне утицаје, али и подсјећа да извођач мора настојати да у мјери могућег заштити животну средину. „Након завршетка пројекта, све се мора санирати, јер ни нама није циљ да изградимо једно добро, а уништимо природу, као друго добро“, закључио је Нурковић.

  

ФОТО: Министар саобраћаја и поморства Осман Нурковић обишао цијелу приоритетну дионицу аутопута Бар-Бољаре

Министарство саобраћаја и поморства

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?