Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Радуновић: Предлажемо ребаланс због добрих резултата али и одговорног односа према предстојећим обавезама

Објављено: 11.07.2019. 21:07 Аутор: Министарство финансија
Влада Црне Горе утврдила је Предлог закона о измјенама Закона о буџету за 2019. годину, казао је министар финансија Дарко Радуновић.

Одлука о ребалансу буџета донијета је због добрих резултата рада Владе, бриге за грађане али и због одговорног односа према предстојећим обавезама.

Дајући ширу слику, министар је рекао да је циљ економске политике Владе повећање животног стандарда грађана, да се у том циљу јачала фискална стабилност и снажила конкурентност економије.

„Наведене мјере, су дале веома добре резултате у претходне двије године, који се огледају у побољшаној позицији Црне Горе на међународним финансијским тржиштима, повећању изворних прихода буџета и побољшаној контроли текућих расхода доприносећи стварању суфицита текућег буџета у износу од 152,8 мил еура или 3,3% БДП-а у 2018”, рекао је министар Радуновић и подсјетио на раст БДП-а од близу 5% претходне двије године.

Јако добра наплата прихода, која је у првих шест мјесеци за 60 милиона еура или око 8% већа у односу на исти период прошле године, као одлука Владе да да допринесе побољшању стандарда грађана кроз повећање минималне зараде и смањењу пореског оптерећења зарада, водили су ка ребалансу буџета.

„Измијењеном политиком минималне зараде и смањењем доприноса за здравствено осигурање на терет послодавца за 2 п.п доћи ће до смањења прихода од доприноса. Међутим, упркос претходно наведеном, као резултат повећане економске активности, бробе против неформалне економије и повољних кретања на тржишту рада (раст запослености), прву половину 2019. карактерише повећање наплате укупних буџетских прихода изнад плана за цца 21 мил € или близу 3%, те је очекивано да ће у односу на првобитно планиране, укупни приходи на нивоу 2019. године бити већи за 6,0 мил. € и износиће 1.834,0 мил. € или 38,2% процијењеног БДП-а (4.803,3 мил.€)“, појаснио је министар Радуновић.

Он је додао да се измјене буџета за 2019. годину предлажу како би се створили законски предуслови за рефинансирање постојећег дуга и стварање фискалне резерве за обавезе које пристижу на наплату у 2020. години. Министар је прецизирао да се жели створити правни основ за могућу емисију државних обвезница или реализације кредитног ангажмана у износу од 500 милиона еура. Влада и Министарство финансија пажљиво прате кретања на међународном финансијском тржишту и ефекти овог могућег аранжмана би створили повољније услове за рефинансирање дијела јавног дуга.

„Спровођење мјера на даљем унапређењу квалитета здравствене заштите наших грађана, потреба обезбјеђивања додатних средстава за накнаде по основу незапослености усљед њиховог повећања због повећања минималне зараде, као и опредјелјиванја додатних средстава за субвенције зараде у оквиру професионалне рехабилитације и запошљавања лица са инвалидитетом су такође утицали на измјене Закона о буџету за 2019. годину“, рекао је министар Радуновић.

То ће, како је прецизирао, утицати на промјене на расходној страни за укупно 14 милиона еура. Од тога 10 милиона еура за потребе здравственог система због повећане потрошње љекова до које је дошло због веће доступности љекова, као и 4 милиона еура за Завод за запошљавање због увећања издвајања за надокнаде незапосленим лицима и повећања субвенција за запошљавање лица са инавлидитетом.

„На расходе су утицале и предложене промјене које се односе на повећање имовине у власништву државе за 3 милиона, усклађивања структуре потрошње сходно досадашњој динамици и очекивањима до краја године, примарно односећи се на непредвидиве трошкове у оквиру текуће буџетске резерве у износу од 5 милиона €, као и процентуалног издвајања сходно законским рјешењима“, рекао је министар Радуновић.

Додатно, предлогом измјена Закона о буџету за 2019. стварају се предуслови за оптимизацију јавне управе смањењем броја запослених у јавном сектору. Министар је прецизирао да је измјеном у структури расходне стране буџета обезбијеђено додатних 1.5 милиона еура за програм оптимизације.

„Дакле, измјенама закона евидентирају се промјене у структури на приходној и расходној страни буџета, са неутралним фискалним ефектом“, рекао је министар Радуновић.

Министар је казао да се кроз ребаланс обезбјеђују и двије државне гаранције за реализацију капиталних пројеката. Предложено је издавање државне гаранције по захтјеву општине Улцињ за локалну инфраструктуру, као и издавање гаранције за капитални пројекат стамбене задруге запослених у просвјети Црне Горе „Солидарно“, односно завршетак грађевинских радова на пројекту изградње стамбених јединица у општини Будва у износ до 1.2 мил €, а у циљу дугорочног рјешавања стамбеног питања одређеног броја просвјетних радника.

„Предложеним измјенама, мијења се дакле, у одређеној мјери структура Буџета за ову годину, али се осигурава очување претходно планираног дефицита на нивоу од 2.97% БДП-а. Истовремено се стварају техничке претпоставке даљег снажења јавних финансија и значајно умањење фискалних ризика“, закључио је министар Радуновић.

МИНИСТАРСТВО ФИНАНСИЈА
  
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?