Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић на централној прослави Дана државности: Поносни на историју, захвални прецима али окренути будућности

Објављено: 13.07.2019. 17:40 Аутор: Кабинет предсједника Владе Црне Горе
Данашња Црна Гора не живи у давно прошлим временима, њих памти, поносна је на слободарску историју и заувијек захвална прецима који су кроз вјекове очували нашу слободу и идентитет, казао је предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић на централној прослави Дана државности Црне Горе и Дана устанка црногорског народа. 

„Али, данашња Црна Гора окренута је будућности. Под нашим заједничким кровом има довољно мјеста за све који Црну Гору виде као своју кућу: и Црногорце и Србе и Албанце и Муслимане и Бошњаке и Хрвате и све остале како се год осјећали и изјашњавали“, рекао је премијер.

Предсједник Марковић је истакао да никада у својој историји Црна Гора није била стабилнија, просперитетнија и уваженија међу свјетским народима и државама.

„Са обновљеном независношћу, са равноправним мјестом у водећем политичком и безбједносном савезу данашњице, са никада снажнијом економијом – Црна Гора се издигла из балканских тмина и ухватила корак са најнапреднијим друштвима 21. вијека“, казао је предсједник Владе Црне Горе.

Он је истакао да уважавамо сваког сусједа и његово суверено право да уређује односе у својој кући те да се залажемо за мирно рјешавање свих неспоразума и сукоба на ЗБ, јер без стабилности цијелог региона нема ни стабилности, ни напретка за било коју државу појединачно.

„Вјерујемо да се до тог циља најбрже може доћи кроз нашу и интеграцију сусједних земаља у ЕУ. Наш Регион је поприште глобалног надметања за утицај, у којем свако користи механизме који су му на располагњу“, рекао је предсједник Владе.

Премијер Марковић је изразио увјерење да ће државе ЕУ након рјешавања сопствених изазова одлучније искористити најснажнију полугу својих политика према ЗБ – политику проширења. Он је додао да Црну Гору нико не може обесхрабрити нити зауставити на путу ка ЕУ, те да ћемо увјерити и скептике и опоненте да је Европи потребна оваква Црна Гора.

Премијер је позвао на уједињење у наредних неколико година у том заједничком напору – добијању пуноправног чланства Црне Горе у ЕУ, на опште добро свих грађана наше земље, а прије свега најмлађих генерација, наше дјеце и унучади.

„Нека то буде заједнички циљ, важнији од личних сујета и политичких омраза; важнији од наших свакојаких подјела. Нека то буде тачка будућег компромиса и друштвене кохезије“, рекао је предсједник Владе.

Кроз историјску призму, премијер је говорио о успјесима али и страдањима наших предака зарад побједе антифашизма, зарад побједе данашње Европе. Он је такође додао да, на Дан устанка против окупатора, морамо подсјетити на историјске чињенице: није сваки црногорски грађанин био на страни антифашистичке коалиције.

„Подсјећам на ову неумољиву истину – не да би отварали старе ране, не да би оживљавали вјековне подјеле. Нека све жртве братоубилачких страдања почивају у миру. Данас подсјећам на болну страницу наше историје да се она не би никад више поновила“, казао је предсједник Марковић. 

Он је додао да и данас има оних који су спремни да служе туђим интересима, да црногорску независност виде као пролазну епоху до повратка под туђе скуте.

Предсједник Марковић се у говору осврнуо и на црквено питање и рекао да ће то питање бити ријешено демократски, на основу Устава и законом, а не ничијом вољом или декретима. 

„Нећемо остављати тај непотребни терет генерацијама које долазе! Зато у данашњој Црној Гори ниједна црква неће писати законе, већ ће морати – као и сви други – да поштује оне које доноси демократски изабрана власт, у складу са највишим европским стандардима. Дакле, цркви Божји закони; Влади и парламенту – земаљски“, рекао је предсједник Марковић.

Он је додао да су данас највећи гријеси Црне Горе то што не жели туторе и старатеље; што је научила да слиједи интересе својих грађана, што је одлучна да одбрани државни идентитет и националну посебност Црногораца у оквиру грађанске државе свих других који са њима живе: „На крају, што је чланством у Сјеверноатлантској алијанси обезбиједила неповредивост својих граница и трајни мир за своје грађане“.

Премијер је свим грађанима честитао Дан државности и Дан устанка против фашистичког окупатора – и један и други као датуме црногорске побједе. 

Текст обраћања предсједника Владе Душка Марковића на свечаности поводом обиљежавања 13. јула, Дана државности и Дана устанка

КАБИНЕТ ПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?