Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Уручене награде побједницима конкурса: Новинари пренијели поруку о значају подршке ЕУ

Објављено: 16.07.2019. 17:08 Аутор: КЕИ
Шест новинара црногорских медија награђено је данас за најбоље приче о процесу приступања Црне Горе Европској унији којима су, како је поручено на додјели награда, освијетлиле теме које се тичу сваког црногорског грађанина.

Новинари дневног листа Побједа, портала Радио-телевизије Црне Горе и Радија Јадран, Јована Ђуришић, Маја Лалић Бурзановић и Вук Илић, побједници су конкурса за најбољи новински чланак о процесу приступања Црне Горе ЕУ, док су новинари Јавног сервиса и телевизије Прва, Борислав Вишњић, Татјана Дебељевић и Јелена Гардовић, побједници конкурса за најбољу телевизијску причу о процесу приступања Црне Горе ЕУ.

KEI
KEI
KEI

Награђене приче се односе на Ерасмус програм и могућности које он пружа младим људима, покретање женског бизниса уз помоћ ЕУ фондова, као и значај изградње постројења за пречишћавање отпадних вода финансираног из ИПА фондова. Такође, новинари су пренијели приче о породици Мрдак која је, захваљући бесповратној подршци из ЕУ фондова, проширила мали породични бизнис производње пљеваљског сира, као и о ревитализацији куће Ива Андрића у Херцег Новом, која ће бити обновљена кроз ЕУ пројекат.

Конкурси су реализовани у складу са Стратегијом информисања јавности о приступању Црне Горе ЕУ 2014-2018, а у оквиру пројекта ЕУ4МЕ који финансира ЕУ, а спроводи УНДП. Аутори најбољих прича су награђени новчаним наградама.

KEI
KEI
KEI
Главни преговарач Александар Дрљевић истакао је да су разноврсне и информативне приче освијетлиле теме које се тичу сваког грађанина Црне Горе и указале на користи које процес приступања ЕУ пружа свима нама. „Вашим радом и професионалним приступом показали сте да сте свјесни своје улоге у процесу, као и да сте награде које вам данас уручујемо завриједили“, додао је он.

„Афирмација вриједности на којима ЕУ почива једнако је значајна данас, као и прије готово седамдесет година када је она стварана. Упркос унутрашњим изазовима са којима се суочава, идеја уједињене Европе живи, а Црна Гора полако заузима своје мјесто у европској породици држава. Вјерујем да свако од нас мора дати свој допринос у процесу интеграције, јер као што сви знамо, у ЕУ улази цјелокупно црногорско друштво“, истакао је главни преговарач.

KEI

Шеф Делегације ЕУ у Црној Гори, Аиво Орав, захвалио је новинарима на преношењу сврхе присуства и подршке ЕУ Црној Гори.

„Ми смо партнери у процесу приступних преговора. Али ми нијесмо партнери да би штрикирали и рекли – испунили смо критеријуме. Ми радимо заједно на побољшању квалитета живота у Црној Гори, за све грађане подједнако. Драго ми је што сте то препознали и пренијели поруку вашој публици. Новинари и њихове приче су једна од најважнијих веза између политика ЕУ и грађана. Не постоји политика која нема утицаја на грађане и зато нам је ваш посао толико важан“, навео је он.

Татјана Дебељевић је, у име колегиница и колега, захвалила на наградама. „Наша намјера је била да покажемо пут свима који тај пут траже и порука је да крену, јер само они који крену – стићи ће“, рекла је она.

СЕКТОР ЗА ИНФОРМИСАЊЕ ЈАВНОСТИ О ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ И ПРОЦЕСУ ПРИСТУПАЊА ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ
ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ






Да ли вам је садржај ове странице био од користи?