Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Марковић на Премијерском сату: Дезинформације о пропасти сезоне демантују подаци о рекордима: Ово су златне године црногорског туризма

Црна Гора је од 2016. године отворила 140 хотела високе категорије што значи да је отварала просјечно један хотел високе категорије мјесечно, у велике развојне пројекте на Приморју је од 2016. године уложено више од пола милијарде еура захваљујући чему у нашој земљи раде најпрестижнији брендови, а структура гостију је таква да их је све више из Њемачке, Велике Британије и Француске – рекао је данас предсједник Владе Душко Марковић у Скупштини исказујући увјерење да ће и овогодишња љетња туристичка сезона бити успјешна након рекорда постигнутих у протекле двије године.

„Успјех не долази сам. Иза свега стоји напоран рад ове Владе, да инфрастурктуру и смјештајне капацитете доведемо до нивоа који ће задовољити врло захтјевне критеријуме наших емитивних тржишта. Указаћу на чињеницу да смо 2006. у Црној Гори имали само 31 хотел високе категорије (2 са пет и 29 са четири звјездице), а данас Црна Гора има 171 хотел високе категорије (19 са пет и 152 са четири звјездице) од чега је у посљедње двије године (дакле 2017. и 2018. године) изграђено њих 35. Дакле, од 2006. године до данас то је 140 хотела више! Вјероватно то јавност и не зна - ми смо практично у посљедњих 12 година сваког мјесеца отварали по један хотел високе категорије. Какви су наши даљи планови, довољно говори податак да је од 2016. године у велике развојне пројекте на приморју уложено преко пола милијарде еура. Управо захваљујући условима које смо створили и репутацији које је наша земља стекла код великих страних инвеститора данас у Црној Гори имамо познате хотелске групе: Хилтон, Аман, Риџент, Шератон, Чеди, Мелиа, Иберостар, Фалкенштајнер и први Уан-енд-онли у Европи. Нема боље визит карте од овог низа имена и брендова дуж наше обале! Ето зато је прошла година била рекордна у историји црногорског туризма, у којој су наши приходи били већи од 1 милијарде еура, а наше хотеле први пут посјетило више од 1 милион туриста. Да поједноставимо ствари: Високоплатежне госте не можемо дочекати ако немамо хотеле у којима ће се удобно смјестити, и ако ти хотели не испуњавају највише свјетске стандарде. Нијесу само природне љепоте Црне Горе важне за туризам. Успјех одређује саобраћајна доступност и квалитет понуде и услуге. Ми смо, као што видите – на добром путу“ – рекао је предсједник Владе на Премијерском сату одговарајући на питање посланика Милоша Николића из Посланичког клуба Демократске партије социјалиста Црне Горе.

Предсједник Владе је одбацио спекулације и неосноване тврдње да слиједи пропаст туристичке сезоне.

„Много је непровјерених информација и кампања које се пласирају из свакојаких извора. Једна од оних које се радо и сваке године понављају, јесте и о пропасти наше туристичке сезоне. На срећу – све бољи биланси из године у годину демантују такве прогнозе. Драго ми је да и овога пута коментаришемо ову важну тему, па ћемо, увјерен сам, на јесен говорити о новим оствареним резултатима и квалитетима у туризму“ – рекао је премијер.

Предсједник Марковић је изнио податке да је у нашој земљи све више гостију из држава Западне Европе.

„Посљедњи прелиминарни збирни подаци за колективни и приватни смјештај за прва 4 мјесеца ове године који показују да смо успјели да по први пут у историји региструјемо више од 1 милион ноћења у овом периоду. Према прелиминарнарним подацима Централне банке Црне Горе, у приходима то изгледа овако – за 4 мјесеца остварени су директни и индиректни приходи од туризма у износу од 80.7 милиона еура или 13% више него у истом периоду 2018. године, тј. преко 26% више него у истом периоду 2017. године која је, подсјећам, премашила рекордну 1987. годину. Имам потребу да прокоментаришем и структуру гостију. Наиме, у 2018. години у односу на 2015. Црна Гора је угостила 82% више туриста из Њемачке, 108% више туриста из Велике Британије, 69% више туриста из Француске. Тај тренд је настављен и ове године, тако да је у нашим хотелима у мају боравило највише туриста из Њемачке и Француске. Нијесам, без разлога и у овом Дому говорио да су ово златне године црногорског туризма“ – рекао је премијер.

Предсједник Владе је изнио и податке о улагањима у туризам у нашем Сјеверном региону подсјетивши да је послије више деценија, у фебруару ове године отворено смо ново скијалиште у Црној Гори – Колашин 1600, те да је Управа јавних радова прије неколико дана потписала Уговор за израду Идејног рјешења, Главног пројекта и изградњу шестосједне жичаре на локалитету „Хајла и Штедим” као и да је јуче потписан и Споразум о примопредаји локације Војно-туристичког комплекса Медитеран на Жабљаку са обавезом закупца да инвестира пет и по милиона еура у изградњу луксузног хотелско-туристичког комплекса категорије пет звјездица, капацитета 100 кревета.

„У току су активности на изградњи електроенергетске инфраструктуре за потребе напајања будућих жичара у оквиру ски комплекса Цмиљача и Жарски. За ова скијалишта уговорена је и монтажа жичара, а процијењена вриједност комплетних инвестиција на ова два локалитета је више од 52 милиона еура. Посебно истичем да ће на локацији некадашњег култног хотела Дурмитор на Жабљаку, компанија Аман на јесен почети изградњу новог хотела са 5 звјездица“ – рекао је премијер Душко Марковић.

Предсједник Владе Црне Горе је рекао да су подаци који уливају додатан оптимизам и они који стижу из Аеродрома Црне Горе, који су већ опслужили преко милион путника или 10 % више док је национални авио превозник Монтенегро Аирлинес превезао 5% више путника.

„Национални паркови од почетка године до 1. јула биљеже посјету од готово 152.000 туриста што је за 35% више, док је према подацима Агенције за електронске комуникације, за први пет мјесеци регистровано преко 1,47 милиона ромер корисника или 16% више у односу на исти период прошле године. Увјерен сам да све што сам саопштио, потвђује нашу посвећеност да туризам оствари свој пуни допринос на добробит наших грађана и црногорске економије. На хиљаде сталних и сезонских радних мјеста указују нам да је црногорски туризам у пуном развојном замаху. А позивам Вас да већ у октобру, на наредној сједници Премијерског сата ове прогнозе и провјеримо“ – закључио је предсједник Владе Душко Марковић на Премијерском сату.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ



Да ли вам је садржај ове странице био од користи?