Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Душко Марковић у Скупштини: Нема разлога да одлуке о додјели станова под повољним условима не буду објављене

Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић рекао је данас на Премијерском сату, одговарајући на питање посланика Неђељка Рудовића из Посланичког клуба Социјалистичке народне партије Демоса да Влада не поклања станове већ да их додјељује под повољним условима, да на сличан начин поступају и друге државе, друге гране власти у Црној Гори као и стране и домаће компаније те да он не види разлог да такве одлуке не буду објављене.

„У црногорској јавној управи ради на десетине хиљада запослених. Неки као функционери, већина као државни службеници. Ваљда је нормално да им држава (гле чуда!) као послодавац омогући да по повољнијим условима обезбиједе кров над главом. Трн у оку су Вам функционери, па сте питање поставили тако, да помишљам да би Црна Гора била обећана земља када би функционери били бескућници. Упире се прстом и у државне службенике. Хоћете да кажете да је исправно да млада особа која гради каријеру у државној управи (а сви знамо какве су плате у државној управи) цијелог живота остане код родитеља. Да нема право на подршку послодавца да достојанствено и од свога рада, гради своју будућност“ – рекао је премијер.

Предсједник Владе је изнио податке да је у сектору безбједности у последње 4 године преко 700 запослених ријешило стамбено питање по повољнијим условима те да ће у овој години око 150 запослених такође бити у прилици да добије кредит за побољшање услова становања, изградњу или куповину стана.

„Синдикат безбједносних институција је уз подршку Владе започео пројекте за запослене у Бару, Цетињу, Беранама, Пљевљима, Херцег Новом, Улцињу, Даниловграду – за још око 300 стамбених јединица. У просвјети имамо 318 запослених који су стамбена питања ријешили по повољнијим условима. Само у посљедње двије године ово важно егзистенцијално питање ријешило је и 160 запослених у здравству“ – рекао је предсједник Владе Душко Марковић.

Премијер је рекао да пошто јавни функционери своју имовину пријављују Агенцији за спречавање корупције, укључујући и детаљне податке ако су стан или кредит добили на основу одлуке Владине комисије – не види зашто се и одлука о додјели стана или кредита функционеру не би објавила.

„И као што сам спреман да поново сагледамо текст Одлуке, и да разговарамо о постављеним критеријумима, спреман сам и да скинемо ознаку тајности са имена функционера који рјешавају стамбено питање. На крају – док год будем предсједник Владе, стамбена политика се може само унапређивати како би што већи број запослених и грађана који су у стању такве потребе, рјешавао стамбено питање“ – рекао је премијер Душко Марковић.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?