Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Владе Душко Марковић на Премијерском сату: Смањили смо буџетски дефицит, настављамо ту политику уз инвестирање у развој

Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић рекао је данас у Скупштини да је главни циљ економске политике Владе повећање квалитета живота свих грађана те да свједочимо да је направљен напредак, али да за снажније искораке морамо наставити спровођење мјера фискалне консолидације и наше финансије учинити дугорочно одрживим.

„Намјера нам је да наставимо са даљим смањењем буџетског дефицита и стварањем услова за опадање јавног дуга у средњем року” – рекао је премијер одговарајући на питање посланика Бориса Мугоше из Посланичког клуба Социјалдемократа и Либералне партије.

Премијер је рекао да су мјере фискалне консолидације, у претходне двије године, дале добре резултате чему свједочи чињеница да су изворни приходи буџета повећани за око 260 милиона еура што представља раст од 17%.

„Такође, у истом периоду смо рационалније трошили, па смо створили простор за повећање улагања у инфраструктурне пројекте чијом реализацијом се убрзава економски раст и дирекнто утиче на квалитетнији живот сваког појединца. Ефекти спроведених мјера фискалног прилагођавања омогућили су смањење буџетског дефицита са 5,8% БДП-а у 2017. години на пројектованих 2,97% БДП-а у 2019. години и обезбиједили да се ново задуживање врши искључиво за финансирање Капиталног буџета и потребе пријевремене отплате постојећег дуга. У исто вријеме, омогућено је остварење суфицита текуће буџетске потрошње, што указује да је дефицит буџета настао искључиво усљед реализације капиталних пројеката. О постигнутим резултатима у области јавних финансија свједочи и подршка међународних финансијских институција (ММФ и Свјетска банка). То је допринијело и побољшању кредитне позиције Црне Горе, чиме су се обезбиједили и повољнији услови за прибављање средстава на међународном финансијском тржишту, односно репрограм постојећих кредита уз велике уштеде“ – рекао је премијер.

Предсједник Владе Душко Маровић је рекао да се и ове године настављају позитивни трендови.

„Подаци о остварењу Буџета у 2019. године показују да се позитивни трендови из претходне двије године настављају. У периоду јануар - јун 2019. године, приходи буџета су наплаћени у износу од 824,0 мил.€, што је у односу на исти период претходне године више за 60,1 мил.€ или 7,9%. У односу на план (јануар-јун) приходи су виши за 20,7 мил.€ или 2,6%. На другој страни, издаци буџета у првој половини године износили су 733,9 мил.€ или 15,3% БПД-а, и у односу на планиране мањи су за 125,6 мил. € односно 14,6%. Капитални буџет реализован је у износу од 69,0 мил.€, што је више од половине планираног за цијелу годину. Према подацима Управе за саобраћај, од планираних 36,9 милиона еура, потрошено је 20,2 милиона еура, док је Управа јавних радова од опредијељених 63,3 милиона еура реализовала скоро 12 милиона еура. Упоређујући са претходним годинама, овакав степен реализације је очекиван узимајући у обзир зиму, и лоше временске услове у другом кварталу, али и устаљену динамику радова која је по правилу већа у другој половини године. Буџет за 2019. годину усмјерен је на наставак спровођења мјера фискалне консолидације и карактерише га бржи раст прихода у односу на расходе чиме се постиже опадајући тренд буџетског дефицита. Казао сам и у одговору на питање посланика Коњевића да је суфицит текућег буџета у 2017. години био 15 милиона еура, а у 2018. години цијелих 100 милиона. Дакле, више трошимо онамо гдје је то најпотребније – а то су инвестиције и развој, а штедимо на текућој потрошњи“ – рекао је предсједник Владе Душко Марковић на Премијерском сату.

Премијер је поменуо више од 200 километара реконструисаних путева, нове школе и вртиће, реновиране здравствене објекте и унапријеђену здравствену услугу, те готово 70 нових хотела.

„Не можемо жмурити да смо, упркос финансијским изазовима са којима се свакодневно суочавамо, омогућили повећање минималне зараде, повећање пензија кроз њихово редовно усклађивање, редовну исплату свих зарада, пензија, и социјалних давања.... Предложили смо смањење пореског оптерећења рада кроз смањење стопе доприноса, а наредне године се укида и кризни порез када је ријеч о дохотку физичких лица. Све то ће додатно растеретити нашу привреду и допринијети повећању зарада запослених. Обезбиједили смо милионска улагања у образовање и науку, кроз различите облике стипендија и других подстицаја за ученике, студенте и младе научнике и истраживаче. Посебан квалитет су и успјешне политике у области спорта и младих, гдје смо истим новцем остварили много већи ефекат код наше омладине. Намјерно сам рекао улагања, а не издвајања, јер сваки еуро који пође за младе и талентоване је еуро у нашу бољу будућност“ – закључио је предсједник Владе Душко Марковић.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?