Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Марковић на Премијерском сату: Само прошле године у Сјеверни регион је уложено 340 милиона, у овом тренутку тамо је активно 50 градилишта

Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић саопштио је данас на Премијерском сату да је у развој Сјеверног региона само прошле године уложено 340 милиона еура, и да је на нашем Сјеверу у овом тренутку активно 50 градилишта.

“План је да се у овој години уложи око 90 милиона више, тј. 430 милиона еура. Само на данашњи дан на сјеверу имамо педесет активних градилишта. А ево шта је на терену: у Бијелом Пољу у току су радови на изградњи школе „Душан Кораћ” укупне вриједности 5,5 милона еура; у Рожајама се гради дјечји вртић вриједан преко 1,5 милион; у Рожајама, Гусињу и Беранама у току су радови на изградњи градских пијаца вриједности преко 2,5 милона еура; у Андријевици се подиже „Кућа воћа”; граде се спортски терени у Шавнику и Рожајама; реконструишу се и граде нови водоводи у Андријевици, Рожајама и даље широм сјевера; у Плаву се ради на изградњи градског трга; у Беранама се приводи крају изградња Постројења за пречишћавање отпадних вода вриједног око 12,5 милона еура; ускоро ће почети радови на изградњи спортске сале гимназије и средње стручне школе у Рожајама, вртића у Пљевљима, итд.” – рекао је предсједник Владе Душко Марковић на Премијерском сату одговарајући на питање посланика Ервина Ибрахимовића из Посланичког клуба Бошњачке странке коалиције „Схqиптарет те вендосур – Албанци одлучно” – Форца, ДУА и АА и Хрватске грађанске иницијативе.

Предсједник Марковић је рекао да је, када је ријеч о пољопривреди од укупно реализованог Агробуџета у прошлој години више од 50 % средстава бесповратне подршке усмјерено према Сјеверном региону.

Премијер је поменуо значај развоја спорта у том подручју поменувши да је Министарство спорта и младих успоставило сервис „Европска омладинска картица”, који обезбјеђује 60.000 повластица за младе у 37 земаља Европе.

„Ову картицу посредством Министарства добило је 1.500 младих људи са сјевера Црне Горе“ – рекао је премијер.

Говорећи о потреби унапређења административног апарата у Сјеверном региону, предсједник Марковић је изнио увјерење да је постојећи административни апарат на свим нивоима одвећ довољан и за веће земље од Црне Горе, а да би ваљало дискутовати о унапређењу и потреби виших домета тог апарата.

„Стога, рјешење за објективне проблеме грађана о којима сте говорили, не треба тражити у додатном администрирању, већ у подизању ефикасности постојећег система. А то се ради другим начинима: увођењем технолошких иновација примјерених дигиталном добу у коме живимо, чиме ће државни сервиси (првенствено јавне услуге) бити доступније, ефикасније и јефтиније; затим, подстицањем предузетништва и стручним усавршавањима, посебно у сектору прозводње, чиме ће се повећати запосленост и стварати квалитетна и одржива радна мјеста која ће доприносити пореској и пензионој политици, пунијем државном Буџету и додатном смањењу дефицита Фонда ПИО. Е у таквом амбијенту ми нећемо више говорити о потреби снажења административног апарата у бројчаном, већ у оперативном смислу. Тек када достигнемо тај ниво - можемо казати да административни апарат испуњава своју сврху у пуном капацитету, и даје суштински допринос квалитету живота сваког појединца. Врата Владе увијек су отворена за све предлоге који за циљ имају снажење сервисне улоге државе и подизање њене ефикасности, како би на најбољи начин служили потребама наше привреде и грађана, а не за повећање цијене тог сервиса који пада на терет тих истих грађана“ – закључио је предсједник Владе Душко Марковић.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?