Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић у Скупштини: Просјечна ЦГ пензија је већа него у већини држава региона, напредак могућ једино уз даљи раст наше економије

„Просјечна пензија у Црној Гори тренутно износи 289 ЕУР-а. У поређењу са просјечном пензијом у окружењу, само Словенија и Хрватска имају боље показатеље. Просјечна пензија у Црној Гори већа је за око 50 еура него у Македонији, око 65 еура него у Србији и између 80 и 100 еура од просјека у Босни и Херцеговини. Пензије у Црној Гори су редовне, а у поређењу са просјечном зарадом, просјечна пензија чини готово 57% тог износа. То је 20 процентних поена више него, примјера ради у Хрватској, гдје просјечна пензија чини 37% просјечне зараде“ – рекао је предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић данас на Премијерском сату одговарајући на питање посланика Александра Дамјановића из Посебног клуба посланика. Додао је да је раст могућ једино у случају наставка раста наше економије.

Премијер Маровић је рекао да се лако сагласити да пензије треба повећавати али да је важно да се то чини на одржив начин.

„Број корисника права које исплаћује Фонд пензијског и инвалидског осигурања Црне Горе на крају првог квартала ове године износио је 130 хиљада. Од тога су 124 хиљаде корисници пензија, а нешто мање од 6 хиљада корисника осталих права из ове области. Старосне пензије чине 57% укупног броја пензија, инвалидске око 18%, док породичне учествују са 25%. Са друге стране, укупан број осигураника на обавезно пензијско и инвалидско осигурање за наведени мјесец био је око 202 хиљаде, што значи да је однос броја осигураника према броју корисника свих права које исплаћује Фонд ПИО 1,55 : 1. Дефицит Фонда пензијског и инвалидског осигурања који је присутан, финансирамо без застоја, планирано и стабилно, и не доводимо у питање редовност његових давања“ – рекао је премијер.

Предсједник Владе је рекао да охрабрује чињеница да овај дефицит има тенденцију пада.

„Поређења ради, дефицит је у 2011. години износио 40,25%, у 2012. години 42,81%, након чега је у перманентном паду. Наиме, за финансирање пензијског система у прошлој години Фонду ПИО Црне Горе обезбијеђено је око 420 милиона еура. Изворни приходи Фонда, кроз доприносе за пензијско и инвалидско осигурање били су 318 милиона еура или 75,62%. Дакле, дефицит за 2018. годину био је 24,38%, и смањен је за скоро 44% од 2012. године. Овакво значајно умањење дефицита првенствено је резултат развоја економије, односно економског раста који смо остварили. И управо на овој теми треба тражити одговор на често питање – „када ће грађани Црне Горе почети да осјећају конкретне бенефите? Једино даљим растом сличним овоме који смо достигли можемо доћи до више радних мјеста и бољих плата, а само боље зараде гарантују адекватну основу за више пензије“ – рекао је предсједник Владе Душко Марковић на Премијерском сату.

Премијер је додао да Влада перманентно унапређује законодавни и институционални оквир којим се третирају наши пензионери да сваке године обезбјеђује додатна средства за помоћ пензионерима с најнижим примањима за шта је прошле године обезбијеђено 300.000 еура те за субвенционисање одмора и опоравка за шта је опредијељено 456 хиљада еура. Премијер је додао да је за набавку зимнице под повољнијим условима обезбијеђено је 318 хиљада еура, а за клубове пензионера 50.000 еура.

„Радили смо и на рјешавању стамбених потреба – до сада су у Подгорици изграђене и усељене три зграде за пензионерску популацију: двије зграде од по 100 стамбених јединица и једна од укупно 88 станова. У Бијелом Пољу изграђене су и усељене двије зграде за пензионере, прва са 10 а друга са 8 станова. У Никшићу су изграђене и усељене три зграде за пензинере, прва од 12 станова, друга од 75 станова и трећа такође од 75 станова. На Цетињу се гради зграда са 39 станова за пензионере. У Пљевљима се гради 20 станова, а на Жабљаку 5 станова. Такође, у Бару ће се градити зграда са 75 станова, а у Даниловграду зграда са 9 станова. Наставићемо са овим активностима, и позивам и остале локалне самоуправе да кроз ослобађање од плаћања комуналија подрже Владине иницијативе, а Министарство рада и социјалног старања ће, као и досад, бити и поуздан и издашан партнер“ – рекао је премијер.

Предсједник Владе је закључио да је када говоримо о висини износа пензија, јасно да желимо више.

„Ово за нас није питање кампање, посебно не питање којим ћемо се бавити на пречац, већ државни приоритет са јасним циљем – перманентно унапређења статуса наших најстаријих, а богами и заслужних чланова нашег друштва“ – закључио је премијер Душко Марковић.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ



Да ли вам је садржај ове странице био од користи?