Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Добра динамика испуњавања обавеза из Програма приступања ЕУ

Објављено: 18.07.2019. 22:34 Аутор: КЕИ
Црна Гора је, током прве половине године, од 134 обавезе планиране Програмом приступања државе Европској унији, испунила 95, односно више од 70 одсто, док ће очекивана реализација завршених прописа у наредних пар седмица значајно повећати укупан степен реализације обавеза, саопштио је замјеник главног преговарача, Марко Мрдак.

Влада је на данашњој сједници усвојила Извјештај о реализацији Програма приступања Црне Горе Европској унији 2019 – 2020, за прву половину 2019.

„Од 134 планиране обавезе, испуњено је 95 (71%), од 84 планирана закона и подзаконска акта реализовано је 52 (62%), док је од 50 планираних стратегијских докумената, испуњено је 43 (86%)“, истакао је Мрдак.

На сједници је усвојена и Информација о смјерницама Колегијума за преговоре за даље функционисање преговарачке структуре, које су дефинисане на 22. сједници Колегијума, с циљем интензивирања динамике преговарачког процеса и постизања што бољих резултата у наставку процеса приступања ЕУ.

Осим договора да се састанци Преговарачке групе, Савјета за владавину права и Колегијума за преговоре одржавају једном мјесечно, као и да се састанци свих радних група одрже до 15. јула, договорено је, како је подсјетио Мрдак, да се у наредном периоду организују периодични састанци ресорних министара с невладиним организацијама које су чланови радних група.

"На овај начин, не желимо само формално унаприједити систем сарадње са организацијама цивилног друштва већ суштински наћи модалитет за унапређење свих јавних поилитика и коришћење свих знања у нашем друштву. На овај начин Влада, можемо рећи да је Влада дефинисала до сада, најинтензивнији и најдинамичнији план рада у наредном периоду, фокусирајући се на све своје експертске капацитете и консултујући политички ниво" , истакао је Мрдак.

СЕКТОР ЗА ИНФОРМИСАЊЕ ЈАВНОСТИ О ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ И ПРОЦЕСУ ПРИСТУПАЊА ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ
ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ



Да ли вам је садржај ове странице био од користи?