Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 130. сједнице Владе Црне Горе

Влада Црне Горе је на 130. сједници, којом је предсједавао у првом дијелу потпредсједник за економску политику и финансијски систем Милутин Симовић, а у другом предсједник Душко Марковић, утврдила Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о комуналним дјелатностима. Предложеним законом се постепено, кроз прелазни период од пет година, изједначавају цијене комуналних услуга за правна и физичка лица и обезбјеђује јасније дефинисан правни основ за доношење подзаконских аката од стране Агенције за регулисане комуналне дјелатности.

Ради потпуне имплементације Закона о државној управи, донијета је Уредба о канцеларијском пословању. Циљ доношења овог подзаконског акта је јасно нормирање послова пријема, евидентирања, административно-техничке обраде и отпремања аката, чувања предмета, аката и другог материјала, архивирања и чувања архивираних предмета, као и других поступања са службеним материјалом.

У циљу афирмације програмског опредељења Владе за унапређење алтернативног начина рјешавања спорова, донијета је Уредба о измјени и допуни Уредбе о висини награде за рад у накнаде трошкова посредника. Измјене и допуне односе се на адекватан и прихватљив начин награђивања посредника у свим врстама спорова, што ће се позитивно одразити на спремност и мотивисаност посредника да спроводе поступке, квалитет њиховог рада и број предмета ријешених споразумом. Поред тога, овако дефинисана рјешења позитивно ће утицати и на заинтересованост странака да спорове рјешавају у поступку посредовања, као и на ефикасност правосуђа.

Влада је донијела Одлуку о допуни Одлуке о отварању граничних прелаза за међународни поморски, ваздушни и жељезнички саобраћај, Одлуку о допуни Одлуке о одређивању лука према намјени и Одлуку о допунама Одлуке о одређивању лука према врсти поморског саобраћаја. Донијетим одлукама се омогућава отварање луке наутичког туризма – марине Кумбор – Портонови и истоименог граничног прелаза за међународни поморски саобраћај.

Влада је донијела Одлуку о изради Детаљног урбанистичког плана „Лепетане“, Општина Тиват, Одлуку о изради Детаљног урбанистичког плана „Велики пијесак", Општина Бар, као и Одлуку о изради Локалне студије локације „Доњи Штој", Општина Улцињ.

Донијета је Уредба о измјени уредбе о начину остваривања и висини подстицајних цијена за електричну енергију произведену из обновљивих извора и високоефикасне когенерације којом се утврђује висина и начин одређивања подстицајне цијене за електричну енергију произведену у објекту повлашћеног произвођача. Измјеном се прецизира норма којом се утврђује да повлашћени произвођач има право на подстицајну цијену на дан добијања статуса повлашћеног произвођача у периоду трајања статуса. Такође, уколико повлашћени произвођач, на дан добијања статуса има привремени статус повлашћеног произвођача, има право на подстицајну цијену која је важила на дан подношења захтјева за стицање привременог статуса. Наглашено је да се овим употпуњује инвестициони амбијент у овој области. Поред тога, Уредба ће имати позитивни утицај на све купце електричне енергије, будући да се њом дефинише и умањење подстицајне цијене од почетка 2020. године.

Донијета је Стратегија развоја званичне статистике за период 2019-2023. године са Акционим планом. У стартегији је дефинисано седам циљева са пратећим индикаторима и активностима, док су у Акционом плану утврђени динамика реализације, начин извјештавања и надлежни органи за реализацију стратегијских циљева. Приликом представљања ових докумената, истакнуто је да су едукација статистичара као научника који раде са подацима, иновативним рјешењима, коришћењем нових извора података, као и даље усаглашавање званичне статистике са међународним стандардима и принципима Кодекса праксе европске статистике, изазови који представљају развојне стратегијске циљеве у наредном петогодишњем периоду.

Влада је усвојила Информацију о утврђеним условима које треба да испуњавају развојни пројекти у области пољопривреде и дрвопрераде у поступку избора лица које може стећи црногорско држављанство пријемом ради реализације посебног програма улагања од посебног значаја за привредни и економски интерес Црне Горе. У расправи је наведено да се, у циљу диверзификације економије и равномјерног регионалног развоја, опсег сектора који су обухваћени овим Програмом проширује на области пољопривреде и дрвопрераде.

Усвојен је Извјештај о раду Агенције за контролу и обезбјеђење квалитета високог образовања, са Извјештајем независног ревизора о финансијским исказима за 2018. годину. Агенције је основана Законом о високом образовању, као институција одговорна за примјену европских стандарда и смјерница и унапређење квалитета високог образовања у Црној Гори. Задатак Агенције је потпуна примјена Стандарда и смјерница за обезбјеђење квалитета у Европском простору високог образовања, кроз дефинисање јасних процедура за спровођење поступака акредитације студијских програма и реакредитације установа високог образовања и доношење независних и објективних одлука. Имајући у виду да се ради о новој институцији, Влада је дала пуну подршку њеном раду, оцијенивши га изузетно значајним за реализацију програмских опредјелјенја у области реформе високог образовања.

На сједници је размотрен Предлог одлуке о образовању Одбора за праћење реализације Одлуке о давању у дугорочни закуп локалитета острво Ластавица са тврђавом „Мамула“, Општина Херцег Нови и Одлуке о прихватању Анекса број 1 Уговора о закупу хотела „Краљичина плажа“ Будва чије доношење је у Скупштини Црне Горе иницирала група посланика. Влада је у Мишљењу, које ће бити достављено Скупштини, Предлог оцијенила позитивним, јер ће се тиме обезбиједити праћење спровођења ових одлука на адекватан начин, кроз анализу годишњих извјештаја о реализованим инвестицијама, односно испуњавању уговорних обавеза, што ће допринијети јачању контролне улоге Скупштине када су у питању инвестициони пројекти од значаја за развој туризма и укупне туристичке понуде Црне Горе.

Влада се упознала са Извјештајем о раду Државне комисије за контролу поступака јавних набавки за 2018. годину. Годишњи извјештај представља општи преглед свих њених активности, почевши од статуса, финансирања и финансијског пословања, људских ресурса, па до рада у оквиру законом одређене надлежности, те јавности рада и антикорупцијске улоге. У Извјештају је наведено да је у току 2018. године Државна комисија имала у раду укупно 732 предмета и од тог броја ријешила 694 предмета (94,80 одсто), док је неријешено остало свега 38 предмета (5,20 одсто) који су примљени при самом крају извјештајног периода.

На предлог Министарства спорта и младих Влада је дала сагласности за суфинансирање спортских клубова из И категорије спортова који се налазе на програму Олимпијских игара и то ФК „Сутјеска“ из Никшића и КК „Морнар“ из Бара. Ресорно министарство задужено је да утврди појединачне износе и то на основу достављених програма спортских клубова који се односе на обављање спортских дјелатности и реализацију спортских активности у 2019.години, а у оквиру опредијељених средстава.

Усвојена је Информација о употреби термалне камере у циљу спречавања нелегалног риболова у Националном парку Скадарско језеро. Министарство пољопривреде и руралног развоја је из пројекта МИДАС ИИ обезбиједило 25.000 еура за куповину и уградњу Термалне камере. За смјештај Термалне камере и пратеће опреме, одабрана је локација са које ће бити покривено близу 70 одсто територије Националног Парка Скадарско језеро. Приступ Термалној камери је обезбијеђен у оквиру Рибарског мониторинг центра, који функционише 24 часа свакодневно, у Директорату за рибарство – Министарства пољопривреде и руралног развоја. ТАкође, приступ ће бити обезбијеђен и Министарству унутрашњих послова, Националном парку Скадарско језеро и другим надлежним институцијама који искажу потребу за овим видом надзора.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?