Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић са представницима НВО: Ујединимо потенцијале и знање да остваримо циљ – чланство у ЕУ

Влада је свјесна значаја цивилног друштва за процес приступања Црне Горе ЕУ и зато смо искрено окренути ка континуираном унапређењу директног дијалога између Владе и цивилног друштва, казао је премијер Душко Марковић.

„Чврстог сам става да ваша специфична знања, практично искуство и критичко виђење ствари, уоквирено у конкретне и конструктивне предлоге, могу подићи квалитет и брзину нашег преговарачког процеса“, рекао је предсједник Марковић на отварању округлог стола „Сарадња Владе и НВО у процесу приступања ЕУ“ који је организовао Генерални секретаријат Владе.

Изразивши очекивање да ће данашњи дијалог бити користан и за Владу и за НВО сектор, премијер Марковић је поновио апел упућен и цивилном сектору и политичким партијама: ујединимо наше потенцијале, знање и снагу да заједничким прегнућем остваримо тренутно најважнији национални циљ – прикључење ЕУ.

„Апелујем да обновимо повјерење у заједнички рад, јер само тако можемо појачати синергију свих црногорских потенцијала. То можда није једини, али је без икакве дилеме најсигурнији и најбржи пут до нашег чланства у ЕУ“, истакао је предсједник Владе Црне Горе.

Осврћући се на учесталост међусобног дијалога, премијер је казао да то указује да је тема интеграција актуелна и инспиративна као да ни Влада ни НВО нијесу задовољни у потпуности нивоом остварене сарадње. Предсједник Марковић је рекао да Црна Гора улази у нову, захтјевнију фазу затварања преговора као и да се, након европских избора, мијења руководећа структура у Бриселу.

„Вјерујемо, наравно, да ће стратегије и опредјелјенја ЕУ када је ријеч о проширењу на Западни Балкан остати непромијењени, али је чињеница да понекад пуно тога зависи и од личног ангажмана и посвећености оних који ће добити прилику да ту стратегију и та опредјелјенја спроводе у живот“, казао је предсједник Марковић и додао да вјерује да постоји значајан простор за синергију наших потенцијала на овом питању.

Он је подсјетио да је Црна Гора прва од свих држава које су преговарале са ЕУ, у своју преговарачку структуру укључила у значајној мјери НВО, те да број представника цивилног друштва није смањиван приликом недавне рационализације преговарачке структуре.

„Том одлуком, Влада је заправо показала да је заиста отворена за све представнике цивилног друштва, кроз њихово директно учешће у радним групама за преговоре“, рекао је премијер и додао да примјећује да се одређени број представника НВО не појављује на састанцима радних група, док се на позив шефова радних група редовно одазове мање од половине укупног броја представника НВО.

Премијер је казао да би волио да чује објашњење за то, јер смо свједоци да, умјесто да се расправа води у оквиру радних група, гдје се директним ангажманом може допринијети конкретном и аргументованом унапрјеђењу јавних политика, дио НВО бира медијски простор за артикулисање својих, најчешће политичких умјесто експертских ставова: „Сматрам да овакав приступ не доприноси побољшању стања у преговарачком процесу за који су НВО преузеле обавезу у оквиру радних група“.

Предсједник Владе је казао и да понекад има утисак да представници црногорских НВО до краја транспарентно бране и заступају сваку позицију европских преговарача, заборављајући да су они заправо чланови, фигуративно речено, црногорског тима.

„Дакле, било би логично да смо ми један тим, а да ЕУ има свој тим! Кажем, стичем утисак да се не понашамо увијек тако и сугеришем да отворен, бескомпромисан дијалог водимо унутар радних група и да на основу таквог дијалога долазимо до заједничке платформе, коју ћемо онда заједно и бранити у дијалогу са партнерима из Брисела“, рекао је Премијер.

Поновивши недвосмислену спремност за сарадњу и пуно разумијевање за улогу и значај цивилног сектора, премијер је позвао представнике НВО да изнесу приговоре на Владу и премијера у контексту сарадње са њима.

„Радовало би ме када бих од вас чуо и да ли препознајете све потенцијале цивилног друштва и да ли их одвајате од параполитичког дјеловања једног броја НВО. Чини ми се нелогичним да Влада баш сваком приликом и на свакој теми буде на удару критике и да се не региструју њени резултати на плану економског раста, финансијске стабилности, смањене незапослености“, казао је премијер Марковић.

Он је додао да му се не чини логичним ни да из истих НВО кругова редовно стиже подршка оном дијелу власти који је оличен у опозиционим партијама: „Не говорим наравно о укупном НВО сектору, али дакле не чини ми се логичним да не-владин сектор буде по правилу анти-владин“.

КАБИНЕТ ПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ



Да ли вам је садржај ове странице био од користи?