Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић: Остајемо досљедни приоритетима, наша истраживања показују веће повјерење у Владу

Објављено: 22.07.2019. 19:28 Аутор: Кабинет предсједника Владе Црне Горе
Влада Црне Горе остаје досљедна и посвећена свом програму, а истраживања јавног мњења прати али на основу њих не одмјерава своје приоритете и своју политику, казао је предсједник Владе Душко Марковић одговарајући на новинарска питања након округлог стола „Сарадња Владе и НВО у процесу приступања ЕУ“.

На питање новинара да прокоментарише посљедње истраживање ЦЕДЕМ-а у којем је наведен пад повјерења у Владу и у Демократску партију социјалиста, предсједник Владе је казао да га не би коментарисао с обзиром на то да је прочитао само основне податке из њега.

„Да бисте могли да коментаришете истраживање, морате имати његов цио садржај како бисте могли извести закључак о његовој објективности. Оно што је важно, Влада на основу оваквих истраживања не одмјерава своје приоритете и своју политику“, рекао је премијер.

Он је додао да има редовна мјесечна истраживања, која до у детаље чита и анализира, посебно када су у питању Владине политике, њихова реализација и реакција грађана те да су она веома афирмативна за Владу, већину министара и за ДПС те да се дијаметрално разликују од истраживања која је објавио ЦЕДЕМ.

„Не доводим га у питање, не доводим у питање ни његову релевантност, али говорим о другим истраживањима која говоре да је ДПС далеко по својој снази изнад оног процента које је у том истраживању, да је Влада такође са много већим повјерењем, да су и друге институције веома снажно позициониране код грађана у односу на повјерење као што су Министарство одбране, МУП, Министарство спорта“, казао је премијер Марковић и додао да није забринут као и да остајемо досљедни и посвећени Владиним приоритетима. 

На питање о повјерењу грађана у ЕУ, предсједник је казао да је повјерење грађана Црне Горе у Унију неспорно те да би, у случају референдума, преко 70 одсто подржало чланство наше земље у ЕУ.

Новинари су исказали интересовање и у односу на недавну изјаву предсједника Марковића о новој политичкој понуди. Премијер је појаснио да није говорио о моделима већ о спремности и способности ДПС-а.

„Говорио сам на политичком скупу и рекао да је ДПС одговорна политичка странка и да она мора наћи одговор и на овакву ситуацију. Ми смо спремни да изађемо са рјешењем које би обезбиједило политички дијалог, политички консензус и довело до избора у које ће имати повјерења и политичке странке и грађани и које ће довести до резултата који неће бити оспораван“, казао је предсједник Марковић.

Он је подсјетио да од почетка мандата позива опозицију да уђе у Владу, не као техничку већ као Владу са пуним политичким и професионалним капацитетом, да се врате у парламент и у оквиру радне групе раде на припреми изборног законодавства: „Гдје би требало да се обезбиједи консензус како би он био прихватљив за све политичке актере и након тога да разговарамо о моделу који ће обезбиједити испуњавање тих услова односно закона који буду креирани у парламенту“.

Прецизирао је да техничка Влада у овом тренутку није опција, али да је ДПС спреман да понуди модел који би могао бити излаз из ове ситуације и изградњу већег повјерења за изборе који нам слиједе. На питање када се то може очекивати, он је казао да је у партији сада приоритет предстојећи Конгрес те да ће након конституисања страначких органа сјести за сто и видјети шта може ДПС да понуди.

КАБИНЕТ ПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ



Да ли вам је садржај ове странице био од користи?