Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Преговарачка група: Интензивиран рад преговарачке структуре на испуњавању обавеза из европске агенде

Објављено: 25.07.2019. 17:00 Аутор: КЕИ
Током протеклог периода је остварен значајан напредак у приступању ЕУ, али умјесто предаха, преговарачку структуру очекују нови задаци и већ су предузете активности на интензивирању реформи које ће водити завршетку приступних преговора, оцијењено је на сједници Преговарачке групе.

Двадесета сједница Преговарачке групе, којом је предсједавао главни преговарач Александар Дрљевић, одржана је данас у Подгорици.

Чланови Преговарачке групе су размотрили текуће и планиране активности преговарачке структуре усмјерене на испуњење завршних мјерила и реализацију препорука из Извјештаја Европске комисије за Црну Гору 2019. 

Главни преговарач, Александар Дрљевић је оцијенио да је у претходном периоду испуњен велики број обавеза и остварени значајни резултати, али да је у наредном периоду потребно уложити додатне напоре с циљем одржања динамике и квалитета процеса и, првенствено, даљег унапређења животног стандарда грађана.

KEI

„Прави је тренутак за интензивирање реформи у преговарачком процесу, јер је Црна Гора ушла у завршницу једне фазе преговора, која ће бити окончана отварањем поглавља 8 – Конкуренција. Након избора и нове организације у институцијама Европске уније, добили смо потврду да је опредјељење Брисела кад је у питању проширење на Западни Балкан непромијењено, што нам пружа додатну мотивацију да се ангажујемо и посветимо нашем дијелу посла“, поручио је главни преговарач.

Имајући у виду да Црна Гора улази у зрелију фазу преговарачког процеса која захтијева највећу посвећеност свих чланова преговарачке структуре, истакнута је одлучност да се ефикасно одговори свим захтјевима процеса. У том контексту, преговарачи су указали да је током јула интензивиран рад и одржани састанци Колегијума за преговоре, Савјета за владавину права, Преговарачке групе и 32 радне групе за вођење преговора, размотрене препоруке из Извјештаја ЕК и припремљен детаљан план активности свих тијела за предстојећи период. С циљем интензивирања реформских активности и убрзања преговарачког процеса, радне групе активно прате активности које воде испуњавању завршних мјерила и препорука из Извјештаја ЕК.

Чланови Преговарачке групе су, такође, размотрили налазе радних група у којима је истакнуто неслагање са појединим оцјенама из овогодишњег Извјештаја ЕК садржаним у девет преговарачких поглавља и истакли да че о томе обавијестити Европску комисију.

KEI

С циљем боље промоције преговарачког процеса и представљања остварених резултата и даљих обавеза у приступању ЕУ, договорено је активније учешће чланова Преговарачке групе у активностима усмјереним на унапређење информисања грађана о ЕУ и преговарачком процесу, кроз активнију сарадњу са локалним самоуправама, академском и пословном зајендицом и цивилним сектором.

У раду данашње сједнице су учествовали: Марко Мрдак, замјеник главног преговарача, Ивана Глишевић Ђуровић, замјеница главног преговарача – национални Ипа координатор, Биљана Јакић (Министарство економије, преговарачица за поглавља 1, 7, 8 и 28), Саша Радуловић (Министарство одрживог развоја и туризма, преговарач за поглавље 27), Маријана Лаковић (Министарство правде, преговарачица за поглавља 23 и 24), Анђелко Лојпур (Економски факултет Универзитета Црне Горе, преговарач за поглавља 10, 25 и 26), Љиљана Симовић (Министарство рада и социјалног старања, преговарачица за поглавља 2 и 19), Никола Фабрис (Централна банка Црне Горе, преговарач за поглавља 4, 9, 17 и 18), Горан Николић (Министарство економије, преговарач за поглавља 3, 6 и 20), Ангелина Живковић (Министарство саобраћаја и поморства, преговарачица за поглавља 14 и 21), Зоран Јанковић (Министарство вањских послова, преговарач за поглавље 31), Бојан Пауновић (Министарство финансија, преговарач за поглавља 5, 32 и 33) и Никола Вујовић (Министарство економије, преговарач за поглавље 15).

СЕКТОР ЗА ИНФОРМИСАЊЕ ЈАВНОСТИ О ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ И ПРОЦЕСУ ПРИСТУПАЊА ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ
ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?