Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Усвојен Предлог Концесионог акта и Уговора о концесији за Аеродроме Црне Горе

Објављено: 25.07.2019. 21:07 Аутор: МСП

Влада Црне Горе је на данашњој сједници усвојила Предлог Концесионог акта и Уговора о концесији за Аеродроме Црне Горе.

Министар саобраћаја и поморства Осман Нурковић је на прес конференцији након сједнице саопштио да је Министартсво у складу са Законом о концесијама припремило Концесиони акт за давање концесије за коришћење аеродрома Тиват и Подгорица конкурентски изабраном најбољем понуђачу (Концесионар) који ће основати и регистровати правно лице, са сједиштем у Црној Гори, за обављање концесионе дјелатности.

Министар Нурковић је истакао да је намјера да се кроз давање концесије обезбиједи неопходна валоризација Аеродрома на дугорочно одржив начин који ће бити у интересу државе и њеног даљег економског развоја.

Како би се уз коришћење најбољих међународних пракси урадила процјена, структуирала концесија и објавио тендер, Министарство је ангажовало Међународну финансијску корпорацију (ИФЦ).

Предмет концесије је изградња, реконструкција, модернизација, одржавање и коришћење Аеродрома.

У вријеме израде овог Концесионог акта, у потпуности су ријешени имовинско правни односи на концесионом подручју на локацији Међународног аеродрома Подгорица.

Наиме, локација Међународног аеродрома Подгорица, укључујући постојећи простор аеродрома и зону предвиђену за проширење у складу са Мастер планом развоја аеродрома до 2030. године, обухвата укупну површину од 2.515.798м2. Држава Црна Гора је уписана као власник земљишта на локацији, док је ЈП Аеродром Црне Горе има уписано право управљања локацијом.

У оквиру прве фазе реализације на локацији међународног аеродроме Тиват обухваћено је 225 катастарских парцела из 2 листа непокретности, све у оквиру КО Мрчевац, укупне површине 846,596м2.

Фаза ИИ реализације обухвата непокретности из КО Мрчевац И КО Ђурашевићи, и то укупно 216 катастарских парцела укупне површине 560.126м2.

Фаза ИИИ обухвата непокретности из КО Ђурашевићи укупне површине 173.892м2.

У вријеме израде овог Концесионог акта, у потпуности су ријешени имовинско-правни односи на концесионом подручју планираном за реализацију Фазе И концесије Међународног Аеродрома Тиват.

Концедент ће се обавезати да ће стећи власништво над свим локацијама предвиђеним за ИИ И ИИИ фазу реализације (путем експропријације, аквизиције, или другим механизмима расположивим у складу са црногорским правом).

У складу са чланом 38 Закона о концесијама, Министарство ће спровести двостепени поступак и у ту сврху ће формирати Тендерску комисију са задатком спровођења тендерског поступка за додјелу концесије.

Двостепени поступак обухвата Фазу И: Јавни оглас за претквалификацију, и Фазу ИИ: Позив за достављање понуда.

Концесионар ће бити дужан да испуњава услове у погледу техничке опремљености, финансијске способности и остале референце.

Очекивани обим инвестиције је најмање 80 милиона еура током прве инвестиционе фазе (прве 3 године), а најмање 200 милиона еура током укупног трајање концесије.

Динамика реализације инвестиционог програма подијељена је у три фазе: 

Прва фаза реализације – прве 3 године трајања Уговора о концесији 

Друга фаза  реализације – 4. и 5. година трајања Уговора о концесији   

Трећа фаза реализације – од шесте до тридесете године трајања Уговора о концесији

Министар Нурковић је нагласио да “Обавезе Концесионара ће бити засноване на учинку, што значи да ће Уговор о Концесији дефинисати минимум стандарда услуга који Концесионар мора да испуни, и инвестиције ће бити имплементиране од стране Концесионара на начин и када то буде потребно у области одржавања и ширења капацитета због пораста саобраћаја”.

У контексту обима пружања концесионе услуге, важно је истаћи да Црна Гора мора додатно унаприједити своју доступност увођењем већег броја директних и чартер линија са пожељних тржишта које покривају Црну Гору, поготово у периоду ван главне туристичке сезоне, али и кроз конкурентне цијене авио карата, посебно цијене аеродромских услуга, што ће се очекивати од Концесионара.

Сва непокретна и покретна имовина неопходна за одржавање Аеродрома у функцији, ће бити пренијета на Владу Црне Горе након истека концесије, укључујући и запослене.

Ресорни министер је истакао да ће Концесионар имати обавезу да тренутно запосленима у Аеродромима Црне Горе АД понуди уговор о раду под условима који су дефинисани у Колективном уговору акционарског друштва за услужне дјелатности у ваздушном саобраћају „Аеродроми Црне Горе“.

ВИДЕО: хттпс://yоуту.бе/јУQтАзо26БY


Министарство саобраћаја и поморства

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?