Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Савјет за владавину права: Одлучно процесуирање пријетњи значајно за превенцију насиља над новинарима

Тренутне активности државних органа на унапређењу медијског законодавства и безбиједности новинара представљају значајан допринос јачању слободе медија у Црној Гори, закључено је на другој Сједници савјета за владавину права која је одржана данас у Подгорици.

Брза реакција црногорске полиције и одлучно процесуирање недавних пријетњи упућених новинару Вијести Самиру Адровићу, као и текуће активности у осталим случајевима у овој области, шаљу јасну поруку да држава неће толерисати било какав облик насиља над новинарима, саопштио је потпредсједник Владе и предсједник Савјета за владавину права Зоран Пажин.

„Веома је значајно да брзим и одлучним процесуирањем оваквих пријетњи демонстрирамо ријешеност државе да ефикасно заштити безбједност и лични интегритет новинара. Увјерен сам да је овакав одговор државе на пријетње насиљем најбоља превенција самог насиља,“ рекао је потпредсједник Пажин. 

Закључено је да степен напретка који је Црна Гора остварила у области владавине права од почетка преговарачког процеса са Европском унијом захтијева иновирани приступ у извјештавању грађана и међународних партнера о резултатима у реализовању обавеза из поглавља 23 и 24. У том циљу, дата су задужења за припрему јединствене информације о оствареним резултатима Црне Горе од отварања преговора у поглављима 23 и 24 до данас, како у области медија, тако и у другим приоритетним областима владавине права.

Савјет за владавину права, којим предсједава потпредсједник Пажин, чине челници судства, тужилаштва, владиних и независних институција надлежних за питања владавине права. Задатак Савјета је да прати реализацију обавеза из поглавља 23 и 24 у процесу приступања Црне Горе Европској унији, као и да даје препоруке надлежним институцијама за хитно поступање у циљу реализације наведених обавеза. Одлуком Владе од 13. јуна 2019. године успостављен је Савјет у новом саставу, са мањим бројем чланова и фокусом на конкретне резултате у испуњавању услова из преговарачког процеса и даље снажење владавине права у Црној Гори.

КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?