Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић на првом Бјелопољском бизнис форуму: Влада је улагањем више од милијарду еура у Сјеверни регион утабала пут, сада су на реду инвеститори

Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић поручио је данас у Бијелом Пољу да је Влада улагањем више од милијарду еура од почетка мандата до краја ове године највећи инвеститор у Сјеверни регион наше земље чиме је Влада утабала путеве даљег развоја Сјевера, те да сада треба на дјелу да се докаже синергија државе, приватних компанија и појединаца са циљем да уз партнерство са дијаспором учинимо Црну Гору мјестом гдје ће људи живјети квалитетом европског грађанина.

„Данас се више не говори да треба и мора да се улаже у Сјевер. Овог тренутка на Сјеверу се реализују десетине пројеката, машине и градитељи су на сваком кораку а у Бијелом Пољу посебно. Због тога ме радује организација овог инвестиционог форума баш овдје, не само због препознавања потенцијала, могуће и нових инвестиционих идеја, већ неопходне синергије државе, приватних компанија и појединаца да црногорску економију подигнемо на ноге и учинимо је мјестом гдје ће људи живјети квалитетом европског грађанина. Наша је дужност да будемо носиоци позитивних промјена. Да инвестирамо паметно и стварамо предуслове за развој бизниса у свим општинама и свим секторима“ – рекао је премијер обраћајући се учесницима првог Бјелопољског бизнис форума.

Предсједник Владе Душко Марковић је рекао да се не обраћа присутнима само као званичник већ и представник највећег инвеститора на сјеверу – Владе Црне Горе.

„А то најбоље потврђује чињеница да смо сваким даном све ближи отварању и дионице аутопута вриједне 809 милиона еура. Зато је ово добра прилика да поновим – не финансирају га ни кинеске компаније ни кинеска Влада. Аутопут финансира држава Црна Гора. И он је у потпуности власништво грађана Црне Горе“ – рекао је премијер.

Предсједник Марковић је поновио да је саобраћајна инфраструктура предуслов развоја, да је због тога у магистралне и регионалне путеве у протекле двије године уложено око 100 милиона еура те да у тим пројектима неће бити ни заостајања ни компромиса.

„Без изградње саобраћајне, енергетске и друге инфраструктуре нема развоја, напретка и бољег стандарда за наше грађане“ – рекао је премијер Душко Марковић.

Говорећи о улагањима у развој предсједник Владе је подсјетио да је наша земља у мандату ове Владе богатија за 35 хотела високе категорије.

„Захваљујући посвећености и одговорном економском приступу, на сваком педљу Црне Горе су у току или се планирају развојни пројекти, који само у туризму тренутно вриједе преко три милијарде еура. Наша посвећеност визији да Црну Гору учинимо елитном туристичком дестинацијом, довела нас је до тога да је само у протекле двије године (2017. и 2018.) изграђено 35 нових хотела високе категорије. Овакви хотели не ничу преко ноћи. Напротив, иза сваког стоји напоран рад Владе да створи услове, анимира, и у Црну Гору доведе озбиљне инвеститоре који ће развојни потенцијал претворити у вриједност од које ће корист имати и држава и грађани. Ту вриједност данас множимо са 140 колико је хотела са 4 и 5 звјездица изграђених од 2006. године. Практично, у Црној Гори се од обнове назависности градио по један хотел високе категорије мјесечно“ – рекао је предсједник Владе.

Додао је да ни у погледу развоја туристичких ризорта Влада није запоставила Сјеверни регион. Напротив.

„Од Хајле, преко Бјеласице до Дурмитора, са пројектима вриједним преко 100 милиона еура покренули смо инвестициони замајац који су већ препознали свјетски познати хотелски ланци попут Шератона у Колашину и Амана који ускоро почиње градњу на Жабљаку. Биће их још. Биће их и на Цмиљачи у Бијелом Пољу. Да сумирам, укупно гледано, од почетка мандата ове Владе, а закључно са крајем ове године, инвестиције у Сјевер ће премашити милијарду еура. Математика је једноставна: у претходне двије године уложено је цијелих 670 милиона еура, а план је да само ове године дођемо до износа од 430 милиона“ – казао је на Бјелопољском бизнис форуму предсједник Владе Душко Марковић.

Премијер је рекао да су оваква улагања могућа захваљујући успјешној економској политици Владе.

„Тренд економског раста започет у 2017. са оствареном стопом од 4,7%, настављен је и у 2018. години, када је остварен економски раст од 4,9%. Ове показатеље прати и раст запослености. Тако је за прва четири мјесеца 2019. број запослених преко 197 хиљада, што је 9,1% или око 17 хиљада запослених више у односу на упоредни период претходне године. Стопа незапослености је са 22,9% у априлу 2018. пала на 14,9% у јулу 2019 године. До половине јула, наплаћени су буџетски приходи у износу од 957,2 милиона еура, што је у односу на исти период претходне године за 77,2 милиона еура или 8,8% више. Изворни приходи буџета, од почетка примјене мјера фискалног прилагођавања, повећани су за 260 мил. односно 17,4%, док је капитални буџет, кроз који се финансирају инфрастуктурни пројекти у 2019. години планиран на нивоу од 321 милион еура. Паралелно, рационализацијом расхода, омогућено је остваривање суфицита текуће буџетске потрошње, која се финансира из изворних прихода. Управо овакви резултати омогућили су нам да снажније радимо на терену, а посебно на сјеверу“ – рекао је премијер Душко Марковић.

Предсједник Владе Црне Горе је, завршавајући обраћање учесницима Бјелопољског бизнис форума указао и на важну улогу локалних самоуправа у ослобађању и активирању потенцијала приватног сектора, који је кључан у стварању нове вриједности и запошљавању локалног становништва.

„Влада Црне Горе одговорним улагањем утабала је путеве даљег развоја сјевера. И у том духу настављамо. Не заустављамо се. Улажући заједничке напоре сигуран сам да стварамо добро за садашње и генерације које долазе“ – закључио је обраћање на Бјелопољском бизнис форуму предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић.

Форуму, који је окупио око стотину привредника из Црне Горе и иностранства, прусуствују, међу осталима, министарка економије Драгица Секулић, предсједник Привредне коморе Црне Горе Властимир Голубовић и предсједник Општине Бијело Поље Петар Смоловић.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?