Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Нухоџић: Копнену и морску границу ЦГ контролише по највишим стандардима ЕУ и НАТО-а

Министар унутрашњих послова Црне Горе Мевлудин Нухоџић и шеф Делегације Европске уније у нашој земљи амбасадор Аиво Орав обишли су данас гранични прелаз у луци Бар и Командно-оперативни центар Регионалног центра Граничне полиције „Југ“ који од недавно посједује савремену технику за електронско осматрање вриједну 3,4 милиона еура, набављену донацијом ЕУ.

„Повод за наш обилазак је био да се упознамо са опремом и техником коју користи Гранична полиција за електронско осматрање државне границе. Увјерили смо се да је технологија која је уграђена и коју користи овај гранични центар најсавременија и да омогућава потпуни надзор и детекцију свих података на копненој граници. Уградњом телевизијских и термовизијских камера уз радаре на Црном врху и Обостнику, који су у складу са НАТО стандардима, обезбјеђује се пуни надзор и детекција и плаве границе“ – рекао је министар Нухоџић по обиласку Центра.

Амбасадор Орав је изразио задовољство посјетом Бару и радом опреме система надзора границе набављене донацијом ЕУ.

„Вјерујем да донацијом ове опреме јачамо капацитете Граничне полиције да ефикасније открива и да се бори против прекограничног криминала. ЕУ је највећи донатор у Црној Гори. Данашња донација од преко три милиона је само мали дио великог пакета подршке ЕУ у укупном износу од 20 милиона еура. Европска унија не даје само новац за набавку опреме и јачање капацитета већ помажемо и Министарству унутрашњих послова и Управи полиције у обуци како би на бољи начин могли да се боре против криминала, посебно против прекограничног криминала“ – рекао је амбасадор Орав. Додао је да је опрема коју смо видјели данас резултат имплементације препорука Европске комисије и захвалио се Министарству унутрашњих послова на томе што је прихватило све препоруке ЕК.

Министар Нухоџић је, говорећи о препорукама Европске комисије, рекао да је систем надзора и контроле државне границе сада у потпуности усклађен са европским стандардима те да Министарство унутрашњих послова и Управа полиције раде у континуитету на испуњавању препорука Европске комисије када је у питању гранична безбједност, а да МУП ради и на развоју интегрисаног управљања границом у складу са Шенгенским акционим планом и шенгенским стандардима.

„Безбједност једне земље започиње на њеној граници. Зато ми у континуитету улажемо у средства и опрему за безбједност границе, у континуитету улажемо средства и радимо на едукацији наше Граничне полицијне да би наша граница била безбједнија, а да би наши грађани и они који долазе код нас да проведу годишњи одмор били сигурнији“ – закључио је министар Нухоџић.

У обиласку граничног прелаза и регионалног Командно-оперативног центра присуствовао је и помоћник директора Управе полиције за сектор Граничне полиције Веско Дамјановић.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?