Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

ОДРЖАНО ПРВО ВЕЧЕ ДИЈАСПОРЕ У БИЈЕЛОМ ПОЉУ

Објављено: 15.08.2019. 17:23 Аутор: УзД

Дана 13. августа 2019. године  у Бијелом Пољу одржана је манифестација "Вече дијаспоре - Бијелог Поља", коју је организовала Општина Бијело Поље у сарадњи са Управом за дијаспору.

Пред око 400 Бјелопољаца који живе и раде широм Европе и свијета, предсједник Смоловић је рекао да никог од исељеника живот и рад у иностранству, гдје су сви отишли са различитим мотивима није никог удаљио од црногорске и бјелопољске стварности. Он се захвалио људима из дијаспоре на помоћи коју су пружали својим најближима и новац зарађен враћали у свој град на разне начине.

"Надам се да ће ово наше окупљање постати традиционално и да ћемо сарадњу подићи на већи ниво. Ми као локална управа ћемо се трудити да се наша комуникација перманентно одвија, а не као до сада периодично. Вјерујем да су сазрели услови да формирамо удружење Бјелопољаца у свим већим градовима у Европи, који ће бити нуклеуси развоја и комуникације са матицом", рекао је Петар Смоловић, отварајући Вече дијаспоре.

Директор Управе за дијаспору мр Предраг Митровић је изразио задовољство што присуствује вечери дијаспоре у Бијелом Пољу. Указао је да послије организовања манифестације “Дани дијаспоре-исељеника” у Бару, услиједили су скупови дијаспоре у Петњици, Плаву, Гусињу и Рожајама. Он је подсјетио што је све у протеклом периоду држава Црна Гора урадила када је у питању уређивање односа и сарадње са својом дијаспором.

“Усвојен је закон који регулише ову област, институционално ојачана Управа за дијаспору као ресорни орган сарадње и односа са дијаспором, формиран Савјет за сарадњу са дијаспором, утврђене области сарадње и зацртани начини њиховог остваривања, установљене награде које матица додјељује истакнутим исељеницима и организацијама наше дијаспоре широм свијета”, рекао је Предраг Митровић директор Управе за дијаспору.

На скупу је констатовано да простора за унапређење сарадње има у свим пољима, а предсједник Општине је обећао сарадњу кроз културно - умјетничке посјете завичајних умјетника удржењима у дијаспори.

У забавном дијелу програма прве вечери дијаспоре наступили су Бјелопољски тамбураши, Градски хор "Бијело Поље" и Културно умјетничко друштво “Текстилац”.

UzD

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?