Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потписани споразуми између Владе Црне Горе и Владе Уједињеног Краљевства Велике Британије и Сјеверне Ирске

Објављено: 03.09.2019. 19:54 Аутор: МСП

MSP MSP

Министар саобраћаја и поморства Осман Нурковић борави у посјети Лондону, Уједињено Краљевство, гдје учествује на Међународној конференцији о безбједности на путевима, а током које се билатерално састао са својом колегиницом, гђом Шарлот Вере, баронесом Вере од Норбинтона, парламентарном подсекретарком државе за сектор саобраћаја.

Главни циљ билатералног сусрета био је потписивање Споразума о међународном друмском саобраћају и Споразума који се односи на ваздушни саобраћај између Владе Црне Горе и Владе Уједињеног Краљевства Велике Британије и Сјеверне Ирске. Споразуми уређују односе у области превоза на савремен начин, што це олакшати проток робе и путника и уклонити административне баријере у поменутим секторима. Текстови нацрта споразума су претходно разрађени и договорени између двије стране на састанцима мјешовитих комисија. Потписивање ова два споразума од кључног је значаја за унапређење даље сарадње између Црне Горе и Уједињеног Краљевства.

Током билатералног састанка разговарано је и о сарадњи у другим областима из сектора саобраћаја. Министар Нурковић је овом приликом упознао баронесу Вере о приоритетним развојним пројектима Владе Црне Горе, с посебним фокусом на изградњу аутопута Бар-Бољаре, брзу саобраћајницу дуж црногорског приморја, реконструкцију жељезнице и процес давања концесија за аеродроме у Подгорици и Тивту. Министар је упознао колегиницу с тренутним стањем на поменутим пројектима, као и визијом њиховог будућег развоја. Он је истакао да би подршка Владе Уједињеног Краљевства како кроз одређене донације, тако и кроз разне видове обука и размјене знања и искустава била значајна за Црну Гору.

Током разговора посебно је пепознат значај даље сарадње у области друмског и ваздушног саобраћаја, а потписани споразуми представљају ослонац будуће сарадње привреда обје државе. Овом приликом, баронеса Вере је изразила спремност да Црној Гори пружи подршку како у смислу експертске помоћи тако и кроз одређене донације.

Поред министра Нурковића, у Делегацији Владе Црне Горе били су и амбасадор Борислав Бановић и самостална савјетница Билсана Бибић.

MSP MSP

МИНИСТАРСТВО САОБРАЋАЈА И ПОМОРСТВА

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?