Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 133. сједнице Владе Црне Горе

Влада Црне Горе је на 133. сједници, којом је предсједавао премијер Душко Марковић, утврдила Приједлог закона о рачуноводству у јавном сектору са Извјештајем с јавне расправе којим се, у циљу бољег управљања јавним финансијама, уређује начин и организација вођења рачуноводства у јавном сектору, финаснијска извјештавања и друга питања од значаја у овој области.

Усвојена је Информација о формирању полигона за потребе Војске Црне Горе на локацији Сињајевина. У расправи је истакнуто да локално становништво, упркос политизацији теме, изражава пуну подршку овом пројекту као и свим осталим пројектима који укључују Војску Црне Горе. Влада је исказала пуну одлучност у реализацији овог пројекта као и других пројеката који су интерес националне безбједности Црне Горе и безбједности свих грађана.

Влада је усвојила Извјештај о поступку давања концесије на основу енергетске дозволе за изградњу мале хидроелектране „Скрбуша“ на дијелу водотока Скрбуша, донијела Одлуку о давању концесије, прихватила Уговор о концесији на основу енергетске дозволе за изградњу мале хидроелектране „Скрбуша“ и овластила Драгицу Секулић, министарку економије да, у име Владе Црне Горе, потпише Уговор са привредним друштвом „Хyдро Логистицс“ доо, Подгорица. У складу са Законом, Министарство економије је 2017. године донијело Рјешење којим је том привредном друштву издата енергетска дозвола за изградњу мале хидроелектране, инсталисане снаге 900 кW и процјењене годишње производње од 3,43 ГWх на дијелу водотока Скрбуша, у КО Трунића до, Општина Колашин на основу енергетске дозволе.

Такође, Влада је усвојила Извјештај о поступку давања концесије на основу енергетске дозволе за изградњу мале хидроелектране „Баре Краљске“ на дијелу водотока Врањештица, донијела Одлуку о давању концесије, прихватила Уговор о концесији и овластила министарку економије да, у име Владе Црне Горе, потпише Уговор са привредним друштвом “ПМ Хyдра” доо, Подгорица. Рјешењем Министарства економије из 2017. године, том привредном друштву је издата енергетска дозвола за изградњу мале хидроелектране инсталисане снаге 995 кW и процијењене годишње производње 3,35 ГWх, „Баре Краљске“ на дијелу водотока Врањештица, у Општини Колашин.

У расправи поводом ове двије тачке дневног реда наглашено да је читав поступак спроведен по законској процедури предвиђеној за изградњу енергетских објеката за производњу електричне енергије инсталисане снаге до 1 МW.

Влада је усвојила Информацију о преговорима са Међународном банком за обнову и развој (ИБРД) у вези са закључењем Уговора о зајму за додатно финансирање пројекта Реформе пореске администрације, као и закључењу Амандмана Уговора. Влада је донијела закључке којима су прихваћени предложени уговори. Услови за закључење анекса или додатног уговора за финансирање пројекта Реформе пореске администрације обезбијеђени су Законом о измјенама и допунама Закона о буџету Црне Горе за 2019. годину. Кредитни аранжман у укупном износу од 4,8 милиона еура биће закључен на период од 24,5 година, који ће укључивати и 4,5 година грејс периода, са каматном стопом Еурбор, увећан за фиксну каматну маргину која у овом тренутку износи 1.05 одсто.

Ради одржавања и даљег унапређење квалитета услуга у ваздушној пловидби, донијета је Одлука о начину обрачуна терминалне накнаде за коришћење услуга у ваздушној пловидби. Овим документом се утврђује начин обрачуна терминалне накнаде, односно одређивање висине јединице терминалне накнаде на 135 еура за ваздухоплове чија је максимална цертификована маса на полијетању мања од десет метричких тона, односно на 260 еура за ваздухоплове чија максимална цертификована маса на полијетању износи десет и више метричких тона.

Донијета је Одлука о измјени Одлуке о давању шума у државној својини на коришћење подајом дрвета у дубећем стању, за 2019. годину. Измјенама се приступило усљед раскида дугогодишњих концесионих уговора на простору подручне јединице Пљевља, чиме се расположива бруто дрвна маса, путем јавног оглашавања нуди потенцијалним купцима, који се баве и који су регистровани за бављење дјелатностима из области шумарства и дрвопрераде.

Усвојена је Информација о повећаном ризику од појаве нарочито опасне заразне болести афричке куге свиња у Црној Гори. Влада је у циљу превенције и сузбијања ове болести која никада није забиљежена на територији наше земље, задужила надлежне институције да предузму низ мјера за благовремено и ефикасно дјеловање.

Влада је у оквиру кадровских питања именовала донедавну шефицу Сталне мисије Црне Горе при НАТО-у Драгану Радуловић на дужност савјетнице предсједника Владе за вањску и безбједносну политику. На дужност генералног конзула Црне Горе у Истанбулу именован је Селим Лика, досадашњи генерални директор Генералног директората за конзуларне послове Министарства вањских послова. За пословног директора ЈУ Музички центар Црне Горе именован је Жељко Шофранац.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

ФОТО: хттпс://флиц.кр/с/аХсмГЈ86QQ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?