Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Влада усвојила Информацију везану за ризик од појаве болести афричке куге свиња у Црној Гори: Одговорно у суочавању и са овим ризиком

Објављено: 05.09.2019. 22:09 Аутор: УБХВФП
UBHVFP

Како би се спријечило да се у Црној Гори појави болест афричке куга свиња, која се шири европским континентом и у јулу ове године се појавила и у сусједној Србији, Управа за безбједност хране и Министарство пољопривреде и руралног развоја правовремено су предузели све прописане мјере и у континуитету прате њихову реализацију, саопштила је директорица Управе за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове Весна Даковић.

Образлажући Информацију која је данас усвојена на сједници Владе, Даковић је нагласила да је најважније да све надлежне институције и субјекти који су препознати као важни у спрјечавању појаве болести – држаоци свиња и ловци наставе да поштују препоруке, посебно биосигурносне мјере на фармама. 

Кроз План превентивних мјера за сузбијање нарочито опасних заразних болести и извјештаје о овом плану, редовно се извјештава и о епизоотиолошкој ситуацији у Црној Гори и региону. Од појаве болести квргаве коже у Црној Гори (2016. године) као и плавог језика, евидентно је кретање афричких болести на европско тло и очекивање опасности од појаве неких других болести, са посебним акцентом на појаву болести афричке куге свиња.

Афричка куга свиња (АКС) никада није забиљежена у Црној Гори. То је заразна болест домаћих и дивљих свиња, која није опасна за људе и друге животиње, нити по безбједност хране. Болест се не лијечи нити постоји вакцина (превентива) против ове болести. Међутим, болест може изазвати значајне социо-економске ефекте, смањење сточног фонда, поремећаје у трговини, велике трошкове и сл.

Тренутно је у Европи афричка куга свиња забијлежена у Литванији, Летонији, Полјској, Русији, Украјини, Словачкој, Румунији, Мађарској, Белгији и Бугарској, Србији (јул 2019),  као и на азијском континенту (Кина, Вијетнам, Камбоџа, Лаос) и Африци. Афричка куга свиња представља пријетњу сектору свињарства и популацији дивљих и домаћих свиња на глобалном нивоу. 

Према ријечима Даковић, као главни ризици за евентуални унос вируса препознати су: велики број малих газдинстава са свињама са ниским нивоом биосигурносних мјера, велики број туриста у Црној Гори, недовољан ниво биосигурносних мјера на већим фармама, а након појаве болести у Републици Србији, и близина зараженог подручја. 

Даковић је подсјетила да Црна Гора, од октобра 2018. године, од тренутка када се болест приближила земљама региона, спроводи активности које су усмјерене на превенцију и појачан надзор и контролу на граничним инспекцијским мјестима.

Одржати ниво биосигурносних мјера на фармама

„Наглашавамо и овом приликом да се једине ефикасне превентивне мјере односе се на забрану увоза из земаља или подручја у којима је болест присутна и подизање нивоа биосигурносних мјера на газдинствима (фармама), око чега се улажу велики напори“, казала је Даковић наводећи да је у претходном периоду донијета Наредба о забрани увоза и транзита свиња и производа од свиња из свих земаља и подручја у којима је болест присутна. Постављена су упозорења на свим граничним прелазима о забрани уноса у Црну Гору личних пошиљки хране свињског поријекла, реализоване радионице са ловцима и фармерима с циљем подизања нивоа биосигурносних мјера приликом лова на дивље свиње, као и на фармама. 

Од претходне године се спроводи регионални пројекат са циљем припреме земаља региона за евентуалну појаву АКС који финансира ФАО, а кроз међународне институције (ОИЕ, ЕФСА) и радна тијела Црна Гора интензивно прати и примјењује најефикасније механизме за спречавање болести. 

Даковић је најавила да се наредне седмице одржава и министарски састанак у Софији, гдје ће се на позив ЕК разговарати о регионалном приступу у спречавању и сузбијању ове болести.

Такође, Влада је данас задужила надлежне институције да спроводе мјере из својих надлежности: Министарство финнсија, Управа царина, Управа полиције, Управа за безбједност хране и дата је препорука локалним самоуправама да обезбједе мјеста за нешкодљиво уклањање нуспроизвода, што је иначе њихова законска обавеза.

Све информације о болести афричке куге свиња, доступне су на линку:

Биосигурносне мјере на газдинствима на којима се узгајају свиње доступне сун а линку:

Управа за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове



Да ли вам је садржај ове странице био од користи?