Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Душко Марковић: Нема угрожавања животне средине на Сињајевини, са интересом националне безбједности нема полемисања

Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић рекао је данас да на Сињајевини, гдје се планира изградња војно-стрелишног полигона Војске Црне Горе, нема и неће бити угрожавања животне средине, да су тврдње о угрожавању политичка манипулација јер разлог притисака није екологија већ политика и да са безбједношћу и националним интересом земље нема полемисања.

„Једва чекам (покретање поступка по кривичним пријавама за полигон на Сињајевини) да у судском поступку разобличимо манипулаторски приступ оних који оспоравају ову одлуку Владе. Војни-стрелишни полигон на планини Сињајевини је дефинисан стратешким документом Владе и ове државе. Просторни план каже да када су у питању војни објекти на њих се примјењују документа стратешка и законодавна документа за одбрану. Дакле, и дугорочним развојем одбране од 2015. до 2025. године тај простор је најмијењен за војно вјежбовне активности Војске Црне Горе. Законом о одбрани је речено да су сви други документи подређени интересима одбране. Дакле, када је у питању национална безбједност и систем одбране – са тим нема полемисања. Влада не може довести у питање развој Војске као кључног сегмента одбране безбједности државе и њених грађана и то ћемо радити без обзира на притиске који нијесу суштински и еколошки него политички и деструктивни. То је својеврсна хибридна активност на Владу и њене институције и правни и уставни поредак у земљи. Влада има обавезу да га штити“ – рекао је предсједник Владе Душко Марковић у Голубовцима одговарајући на питање новинара.

Премијер је рекао да Војска не угрожава него чува животну средину, и да је то случај и у нашој земљи и у другим државама.

„Ми тамо не угрожавамо животну средину, него чувамо животну средину. Нађите примјера у Црној Гори и у окружењу и у Европи гдје је војска била на неком простору да је тај простор девастиран. Тај простор је очуван. У Црној Гори имамо такве примјере. Луштица је некада била коришћена за војне потребе. Данас је Луштица највећи развојни ресурс, не само Црне Горе него цијелог Медитерана. Валданос је био имовина која је била под заштитом Војске. Да ли је на том простору било девастације? Није било девастације. Сада када је тај простор дат на управљање Општини на основу посебног плана тај простор је данас нападнут. Према томе, позивам ове који желе да разапињу шаторе на Сињајевини да их разапну на Валданосу и штите тај простор од узурпације, криминалне узурпације њихових комшија и њихових пријатеља и политичких сабораца“ – казао је премијер Душко Марковић.

Премијер је закључио да у случају Сињајевине нема атака на природну средину ни угрожавања животне средине већ да је ријеч о интересу одбране.

„Влада стоји иза овога и тај ће интерес обезбиједити“ – рекао је предсједник Владе Душко Марковић одговарајући на питања новинара.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

ВИДЕО ИЗЈАВЕ (02:43): хттпс://yоуту.бе/_Ј2ВППсв-Ко

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?