Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

ПОТПРЕДСЈЕДНИЦА НАЦИОНАЛНОГ САВЈЕТА ЦРНОГОРСКЕ НАЦИОНАЛНЕ МАЊИНЕ У Р. СРБИЈИ ПОСЈЕТИЛА УПРАВА ЗА ДИЈАСПОРУ

Објављено: 12.09.2019. 15:42 Аутор: УзД

У сриједу 04. септембра текуће године потпредсједница Националног савјета црногорске националне мањине у Р. Србији Силвана Балетић посјетила је Управу за дијаспору. Са њом је разговарао директор Управе за дијаспору мр Предраг Митровић.

Балетић је информисала Митровића о претходним и будућим активностима Националног савјета на пољу унапријеђивања односа са матичном државом, као и о положају и статусу црногорске дијаспоре у Р. Србији.

Митровић је упознао Балетић са активностима Управе за дијаспору која је у кратком периоду покренула велики број квалитетних пројеката као што су: онлине курс црногорског језика, web апликација о евиденцији исељеника, издавање исељеничких књижица и многи други пројекти.

Говорећи о важности очувања националног и културног идентитета Црногораца у Р. Србији, као и о учвршћивању и јачању веза са матичном државом, Митровић је истакао да су ово поља којима треба да се бави Национални савјет, те скренуо пажњу на два медијска саопштења овог тијела којим су прекорачена његова овлашћења. Он је истакао да надлежни државни органи не могу игнорисати овакву злоупотребу и јавно иступање тијела којем приоритетан задатак треба да буде заштита права и интереса наше заједнице у Србији.

У наставку разговора Митровић је говорио о важности коју Управа придаје нашој заједници у Србији и у том смислу истакао да је путем овогодишњег Јавног конкурса за суфинансирање програма односно пројеката у областима сарадње са дијаспором-исељеницима, Управа помогла 24 пројекта кандидована од стране црногорских удружења у Р. Србији у износу од 35,000 еура. Апострофирао је да ће Управа за дијаспору, у оквиру законских могућности, наставити да подржава квалитетне пројекте на пољу јачања сарадње са матичном државом, у сарадњи са Амбасадом Црне Горе и Генералним конзулатом у Р. Србији.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?