Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Црну Гору охрабрује предложени састав ЕК и наклоњеност проширењу

Објављено: 12.09.2019. 16:59 Аутор: КЕИ
Предложени састав Европске комисије наклоњен је политици проширења, што представља охрабење за државе Западног Балкана и додатан мотив за интензивирање реформи и напредак у преговорима, оцијењено је током састанка главног преговарача Александра Дрљевића са представником Министарства вањских послова Чешке Републике Владимиром Немцем и чешким амбасадором у Подгорици Карелом Урбаном.

Дрљевић је саговорнике информисао о статусу у преговорима, подсјећајући да Црна Гора посебну пажњу посвећује области владавине права, у складу са новим приступом Европске комисије.

KEI

„Веома је важно одржати динамику кад је у питању политика проширења, упркос изазовима унутар ЕУ. Нарочито смо охрабрени предложеним саставом Европске комисије и комесаром за проширење који долази из државе која је снажан заговорник проширења ЕУ. Ово је тренутак који треба да искористимо и трудимо се да одржимо динамику реформи и тиме покажемо да заслужујемо пуну подршку чланица ЕУ које се залажу за чланство Црне Горе“, истакао је Дрљевић.

Немец је истакао подршку његове државе принципу регате у приступању ЕУ, похваливши добросусједске односе које Црна Гора његује.

Саговорници су сагласни да је спровођење реформи важно због побољшања квалитета живота грађана Црне Горе, без обзира на брзину приступања ЕУ и датум учлањења у Унију.

СЕКТОР ЗА ИНФОРМИСАЊЕ ЈАВНОСТИ О ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ И ПРОЦЕСУ ПРИСТУПАЊА ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ
ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ




Да ли вам је садржај ове странице био од користи?