Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Осман Нурковић на церемонији инаугурације Сталног секретаријата Транспортне заједнице

Објављено: 13.09.2019. 18:50 Аутор: МСП

Министар саобраћаја и поморства Црне Горе Осман Нурковић присуствује данас церемонији инаугурације Сталног секретаријата Транспортне заједнице у Београду, Република Србија. Уговор о успостављању Транспортне заједнице потписан је од стране предсједника влада западно-балканске шесторке у Трсту 2017. године као сукцесор Меморандума о разумијевању за развој основне регионалне транспортне мреже у југоисточној Европи (СЕЕТО Меморандум). Циљ уговора је интеграција транспортних тржишта, усаглашавање законодавства у области саобраћаја с правном тековином ЕУ, успостављање структуре социјалног дијалога између чланица потписница итд. На овај начин створиће се предуслови за конкурентно тржиште и привредни раст цијелог региона, те омогућити бољи проток робе и капитала, као и повезивање Црне Горе с централном транспортном мрежом Европске уније.

На церемонији инаугурације и повезаном семинару говорили су ЕУ комесарка за саобраћај Виолета Булц, премијерка Републике Србије Ана Брнабић, потпредсједница Влада и министарка саобраћаја Републике Србије Зорана Михајловић и интерим директор Сталног секретаријата Транспортне заједнице Алаин Барон. Премијерка Брнабић је овом приликом истакла да „данас шаљемо важну поруку да можемо успјешно да сарађујемо са свим партнерима у региону и да налазимо начине да превазилазимо препреке и имамо бољу будућност“ док је потпредсједница Владе и министарка саобраћаја Михајловић подвукла да ће Транспортна заједница помоћи достизању вишег животног стандарда за све грађане и приближити земље региона Европској унији.

  MSP MSP

Европска комесарка Булц је у свом говору, с друге стране, нагласила да ће се успостављањем Сталног секретаријата Транспортне заједнице убрзати и фокусирати процес идентификације регионалних пројеката и њиховог спровођења и нагласила да се путем Инвестиционог фонда за Западни Балкан већ ставило на располагање 760 милиона еура земљама у региону у виду директних грантова за инфраструктурне пројекте, те да ефекат досадашњих улагања достиже преко три милијарде еура у комбинацији са кредитима и приватним инвестицијама.

Поред министра Нурковића, церемонији инаугурације присуствује и државна секретарка Министарства саобраћаја и поморства Ангелина Живковић која је, потсјећамо јуче, заједно с комесарком Булц, потпредсједницом Владе и министарком саобраћаја Михајловић и другим високим званичницима учествовала на округлом столу на тему ,,Жене у саобраћају“.

У Делегацији Владе Црне Горе су и генерална директорица Директората за међународну сарадњу и ЕУ фондове Министарства саобраћаја и поморства, Емина Мујевић Кара, као и самостална савјетница Билсана Бибић, чланови Регионалног управног одбора Транспортне заједнице.

Министарство саобраћаја и поморства
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?