Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић на крају радне посјете Никшићу: Овдје се види напредак на сваком мјесту

Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић оцијенио је на крају радне посјете Никшићу да та општина прати стратешке развојне политике Владе које су усмјерене на свеукупан развој земље и побољшање квалитета живота њених грађана, те да у Никшићу видимо процват инвестиција и државних и из приватног сектора.

„Овдје се види напредак на сваком мјесту и главни показатељ једног таквог тренда, без обзира на неутемељене критике оних који нијесу способни да препознају резултате, најврједнији је податак да је у Никшићу данас стопа незапослености испод 13 одсто. А почетком 2016. године је била 22,8 одсто. Дакле, у Никшићу се ради, у Никшићу се запошљава, у Никшићу се пуно ради на развоју комуналне инфраструктуре, на новим путевима, на водоснабдијевању, ради се на друштвеној и социјалној инфраструктури – данас се у Никшићу изграђује преко 1.000 станова. Значи, овдје имамо нови квалитет, овдје имамо људе који могу да то исфинансирају, а држава преко својих капиталних пројеката улаже више десетина милиона. Само на реконструкцију регионалног пута од Никшића до Вилуса или што смо урадили од Петровића до Враћеновића и наравно улазак у процедуру градње новог пута од Цетиња преко Чева до Никшића потрошиће преко 50 милиона еура. Дакле, у Никшићу имамо сјајну ситуацију, један озбиљан тим, добро партнерство Владе и Општине“ – рекао је премијер.

Премијер је побројао градске пројекте о којима је данас разговарао са локалним руководством попут ИИ фазу канализационог система, реконструкција градског фудбалског стадиона за шта је Влада издвојила три, а Фудбалски савез Црне Горе 1,5 милиона еура.

„Дакле, овдје имамо оно што се дешава у Црној Гори, само директније и видљивије – развој, нова радна мјеста и у Никшићу ће се перспектива за младе људе не само видјети него и бити препознатљива“ – закључио је Премијер.

Премијер у Жупи: Дајем ријеч Влада ће обезбиједити средства за цио пут

Предсједник Владе је претходно заједно са министром спорта Николом Јановићем у Жупи положио камен темељац за градњу мултифункционалног игралишта уз Основну школу „Душан Бојовић“. Том приликом мјештанима је рекао да им даје ријеч да ће Влада финансирати градњу цијеле дионице пута од Жупе до Никшића.

„Овдје сам дошао да вам дам ријеч и да кажем да ћу иза те ријечи стојати са свим својим пријатељима и сарадницима и у Општини и у Влади: Нема дјелимичне реконструкције пута. Цио пут од 21 км мора бити урађен због потреба и по стандардима вас који живите овдје. То је велика инвестиција, започели смо је и завршићемо је. Радићемо је по фазама, али ће претежни дио финансијског терета сносити Влада“ – рекао је предсједник Марковић обраћајући се грађанима испред Основне школе.

Премијер је истакао примјере да је више компанија покренуло послове у Жупи и да то даје перспективу овом крају.

„Дакле, сасвим је извјесно да ће се у Жупи живјети боље, да ће овдје људи имати разлога не само да остају него и да долазе. Овдје ће млади остајати и због тога што данас покрећемо градњу терена за вишенамјенску спортску употребу захваљујући Министарству спорта и министру [Николи] Јановићу који није покренуо само ову инвестицију овдје него још четири сличне инвестиције у Никшићу“ – рекао је премијер Душко Марковић.

Тужилаштво мора на појаву снимка да реагује брзо и одговорно

Предсједник Владе је рекао, одговарајући на питања новинара на крају посјете да снимак разговора који је синоћ објављен у медијима, а за који се тврди да га воде одбјегли бизнисмен Душко Кнежевић и секретар Врховног државног тужилаштва Ненад Вујошевић, да снимак и за њега представља изненађење и да институције морају реаговати и то брзо и одговорно.

„Моја порука је да Специјално и не само Специјално тужилаштво, него и цијело Тужилаштво случај мора ријешити што прије. То је у интересу Тужилаштва као државног органа, у интересу Црне Горе и одрживости њеног правног система. Вјерујем да ће то тако бити и не желим да помислим да се на такав начин и у таквим роковима овај случај неће разријешити. Вјерујем да је ово прилика и да Тужилачки савјет засиједа и да све оно што су слабости, ако их има, ријешимо у најкраћем року. Наравно, морамо узети у обзир да оптужба долази од човјека који је оптужен за једну од највећих финансијских превара у земљи, која је имала и која је могла да доведе до несагледивих посљедица, не само по наше јавне финансије, него и по нашу економију. Али, у сваком случају, држава мора да реагује озбиљно, одговорно и брзо. То је моја порука и мој захтјев. …. То значи да се мора реаговати промптно, снажно. Имамо механизме, закон, имамо људе и сада је провјера способности државног Тужилаштва или да заустави опструкцију у компромитацији Тужилаштва ради непримјереног утицаја, или да разоткрије оне који су укључени у мито и корупцију и да их похапси“ – рекао је премијер.

Влада је у ове двије године ријешила стамбено питање 1.550 службеника

На питање новинара да прокоментарише наводну изјаву европског комесара Јоханеса Хана о стамбеној политици Владе премијер је поручио да комесар треба да брине о стандардима рјешавања социјалних-стамбених потреба у својој земљи, у оквиру ЕУ, а да смо ми дужни да радимо у интересу наших грађана. „Ово није политика која захтијева стандарде, ово је наша национална политика и наше право“, поручио је премијер Душко Марковић.

Предсједник Владе је напоменуо да није сигуран у којем контексту је та изјава дана али је додао да ми не примјењујемо праксу ЕУ већ интерес државе.

„Ми рјешавамо стамбена питања свима којима је неопходно. Градимо станове за пензионере, запослене у здравству, образовању, Министарству одбране, МУП-у. Само у двије године мандата ове Владе, више од осам милиона еура смо имали директних интервенција према стамбеним задругама синдиката, и запосленима у овим органима да би рјешавали стамбено питање под овим условима. Ријешили смо више од 1.550 стамбених питања за ове двије године у различитим секторима под повољњим условима”, рекао је предсједник Владе Душко Марковић.

Са предсједником Владе у Никшићу су боравили потпредсједник Владе за економску политику и финансијски систем и министар пољопривреде Милутин Симовић, министар спорта и младих Никола Јановић, министар рада и социјалног старања Кемал Пуришић и директор Управе јавних радова Решад Нухоџић.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?