Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Добра регионалана сарадња и заједничко дјеловање предуслов унапређења здравља

Објављено: 17.09.2019. 16:50 Аутор: Министарство здравља
Кроз унапређење регионалне сарадње и јачањем заједничког дјеловања у свим изазовима значајно се може унаприједити здравствена заштита становништва, поручено је током 69. сједнице Регионалног комитета Свјетске здравствене организације за Европу која се одржава у Копенхагену.

Министар здравља, др Кенан Храповић предводи делегацију Црне Горе током засиједања које траје од 16. до 19. септембра.

Први дан засиједања Регионалног комитета био је посвећен раду Канцеларије СЗО за Европу у протеклој години. У оквиру дискусије Храповић је похвалио напоре СЗО у циљу унапређења здравља у свијету, активностима усмјереним на повећању доступности здравствене заштите и обезбјеђењу универзалне здравствене покривености – циљевима дефинисаним европском здравственом политиком “Здравље 2020” и одрживим циљевима развоја. Црногорски министар здравља упознао је државе чланице са активностима које Црна Гора у континуитету спроводи у циљу испуњења одрживих циљева развоја када је у питању здравље популације, те посебно нагласио значај примарне здравствене заштите. Храповић је подсјетио присутне да је Црна Гора прва држава Југоисточне Европа која је спровела свеобухватну процјену капацитета примарне здравствене заштите, на основу које се дефинишу и будући правци дјеловања.
  
Будући да је Црна Гора у јулу ове године преузела предсједавање Здравственом мрежом Југоисточне Европе, Храповић се у име девет држава чланица мреже, обратио присутнима и осврнуо на добру регионалну сарадњу када је у питању унапређење здравља, те важност заједничког дјеловања, посебно када је у питању имунизација.

Министар Храповић је током министарског састанка, у оквиру излагања на тему Лидерство кроз примјер Здравствене мреже Југоисточне Европе, потенцирао питање и значај лидерства чланова мреже, чиме се доприноси јачању мреже и стварању поузданог партнера СЗО. Храповић је навео да се све чланице СЕЕХН мреже руководе мотом “буди промјена коју желиш да видиш”, те да прво мијењају своје системе, а након тога добре резултате и праксе размјењују са другим државама. Министар је указао и на важност лидерства уз константно учење и мотивисање других да унапређују системе.

Ministarstvo zdravlja

На маргинама састанка у Копенхагену , делегација Министарства здравља Црне Горе састала се са генералним директором СЗО – др Тедросом Адханом Гебрејесусом и замјеницом генералног директора СЗО – др Зсузсаном Јакаб. Током сусрета је, у правцу припреме састанка малих држава који ће се одржати у јулу 2020. године у Црној Гори, разговарано о организацији састанка, као и о суштинским активностима у циљу јачања процеса имунизације.

МИНИСТАРСТВО ЗДРАВЉА
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?