Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Мађарска ће помоћи у реформи Завода за хитну медицинску помоћ и превенцији малигних болести

Објављено: 21.09.2019. 16:24 Аутор: ПР служба
Црна Гора и Мађарска имају интензивну сарадњу у области здравства, а успјешна искуства мађарског здравственог система, који је један од најуређенијих у Европи, значајно ће помоћи у реформи Завода за хитну медицинску помоћ у Црној Гори, закључено је на састанку министра здравља др Кенана Храповића са мађарским министром људских ресурса др Миклошом Каслером.

У том смислу договорени су конкретни кораци, у циљу сагледавања стања и даљих активности, а с намјером обезбјеђивања ефикасности и доступности здравствених услуга у овом сегменту здравственог система у Црној Гори.

„Договорили смо одлазак наших стручњака у Мађарску да се сагледа стање службе хитне помоћи у Мађарској и наравно долазак стручњака из Мађарске, јер мађарска Хитна помоћ важи за једну од најорганизованијих у Европи“, казао је Храповић.

Током сусрета је било ријечи о стручном усавршавању црногорских љекара у Институту за онкологију у Будимпешти, који је један од најреферентнијих центара у Европи за лијечење малигних болести. 
„Такође смо договорили и да наши доктори који су на специјализацијама ван Црне Горе, један дио праксе обављају у здравственим установама у Мађарској, као и организовање стручне праксе за црногорске студенте медицине у мађарским здравственим институцијама“, рекао је Храповић.

Он је додао да је мађарски колега дао пуну подршку превентивним програмима које спроводи Министарство здравља, прије свега скрининг програмима раног откривања карцинома дојке, грлића материца и колоректума, као и процесу имунизације, с нагласком на увођење ХПВ вакцине.

„Након стручних мишљења Националног савјетодавног тијела за имунизацију и препорука Свјетске здравствене организације донијели смо одлуку да крајем ове године понудимо грађанима Црне Горе вакцинацију, односно имунизацију ХПВ вакцином, једном од најбољих метода превентиве од обољена карцинома грлића материце“, најавио је министар Храповић.

Министар људских ресурса Мађарске, др Миклош Кеслер изразио је задовољство наставком сарадње са црногорским Министарством здравља.

„Договорили смо један пакет сарадње из различитих области медицине са акцентом на онкологију и превенцију малигних болести, у првом реду увођење ХПВ вакцине. Додатно ћемо још размотрити могућности сарадње у превенцији, педијатрији, онкологији и другим областима“, казао је министар Каслер.

Након теоријске фазе, која је, како је казао Каслер завршена, већ од сјутра предстоји конкретизација свега договореног у Будимпешти и Подгорици.

МИНИСТАРСТВО ЗДРАВЉА
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?