Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Монтажа жичаре на ски центру Цмиљача

Монтажа нове шестосједне жичаре на планинском ски центру Цмиљача у Бијелом Пољу, коју Влада Црне Горе финансира са девет милиона еура из капиталног буџета, тече планираном динамиком.

Ријеч је о модерној опреми италијанског произвођача Леитнера, чије се жичаре данас налазе на многим познатим ски центрима у свијету. Радови на Цмиљачи, након спроведеног поступка јавне набавке, Управа јавних радова повјерила је подгоричкој компанији “Нови Волвокс”. Пројектовани капацитет жичаре је 2.600 скијаша на сат, а њена дужина је близу 1,4 километра.

Један од захтјевнијих сегмената овог пројекта је изградња приступне саобраћајнице Равна Ријека - Латинска коса - Јасиковац - Цмиљача, укупне дужине близу 16 километара, која ће повезати будући планински центар са магистралним путем и тако га учинити приступачним за све љубитеље зимког туризма. На дијелу од Јасиковца до врха Цмиљаче тренутно је ангажовано неколико извођача.

Инжењерски тим Управе јавних радова истовремено реализује и пројекат изградње електроенергетске инфраструктуре за потребе напајања будуће жичаре у оквиру ски комплекса Цмиљача, а први елементи биће завршени до краја текуће године.

Уговором који је потписан са подгоричким доо “Еминент”, прецизирана је изградња трафостанице 35/10 кВ на локацији Мајсторовина у Бијелом Пољу. Вриједност ове инвестиције, коју ће Влада Црне Горе такође финансирати кроз капитални буџет, износи више од 1,18 милиона еура.

Укупно улагање у стављање жичаре и ски стаза у функцију, као и изградње електроенергетске, водоводне инфраструктуре и приступних саобраћајница, износи око 23 милиона еура, а само ове године Влада Црне Горе ће издвојити више од четири милиона еура.

На подручју бјелопољске општине у току је и реализација пројекта валоризације Ђаловића пећине, једног од значајнијих подухвата у области туризма, не само на овом подручју, већ и у цијелој Црној Гори. Влада ће наредних година са око 18 милиона еура финансирати опремање и уређење пећине, изградњу жичаре изнад Ђаловића клисуре и цјелокупне саобраћајне и друге инфраструктуре.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?