Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић отворио Мојковачку филмску јесен: За развој културе на сјеверу уложено преко милион и по еура

Објављено: 24.09.2019. 02:18 Аутор: Кабинет предсједника Владе Црне Горе
Влада Црне Горе је за претходне три године за развој културе само на сјеверу опредијелила преко милион и по еура, казао је премијер Душко Марковић на отварању фестивала „Мојковачка филмска јесен”.

„Наставићемо да издвајамо и додатна средства за културу, и овдје у Мојковцу, на сваком другом мјесту”, казао је предсједник Марковић и додао да је Мојковачка филмска јесен једна од најстаријих манифестација културе у Црној Гори, са вишедеценијском традицијом која је дубоко укоријењена и на простору бивше Југославије.

„Током постојања од безмало четири и по деценије, Мојковачка филмска јесен пролазила је кроз различите концепцијске промјене и прилагођавања, и данас се на ширим просторима препознаје као Фестивал глумца истог говорног подручја”, казао је предсједник Марковић и додао да Фестивал данас препознајемо као сцену за промоцију домаћих филмских стваралаца, развој националне кинематогафије, али и као прилику за регионалну и ширу партиципацију у овој културној сфери.

Посебан је и запажен значај Фестивала за културну понуду Мојковца, односно црногорског сјевера, али и државе у цјелини”, рекао је премијер Марковић.

Он је подсјетио да су Влада и Министарство културе уложили значајан труд како би црногорска кинематографија била усклађена са захтјевним међународним стандардима, и постала дио јединствене европске филмске сцене.

„Унаприједили смо законодавство, обезбиједили стабилне изворе финансирања. То је омогућило да Црна Гора приступи најзначајнијим европским програмима и фондовима. У тој равни је и овогодишње чланство у веома значајном фонду за кинематографију Савјета Европе – ЕУРИМАЖ. Подсјетићу и да смо формирали Филмски центар, успостављајући институционализацију у кинематографској индустрији”, казао је премијер Марковић.

Филм као седма умјетност, са својим незамјењивим садржајима, снажно доприноси позиционирању националне културе у ширим оквирима. Његова документарна сфера, уз друге приоритетне области културно-умјетничког ставараштва, има неизоставну и незамјењиву улогу у очувању државног и културног идентитета.

„Манифестације попут Мојковачке филмске јесени, Ратковићевих вечери поезије, те садржаји културе и умјетности који се препознају по наградама које носе имена наших најзначајнијих писаца – припадају политикама које на најбољи начин чувају богату умјетничку традицију, мултикултуралну баштину и идентитет Црне Горе”, нагласио је предсједник Владе.

Због природних љепота, рекао је предсједник Марковић, Црна Гора се кроз умјетничку оптику препознаје као све занимљивија филмска дестинација: „Из тих разлога, посебна пажња посвећује се промоцији Црне Горе као изузетног потенцијала за међународну филмску индустрију, уз примјену одговарајућих подстицајних мјера”.

Сви напори који буду усмјерени ка укључивању у регионалне и европске токове сарадње, те промоцији културног туризма, имаће снажну подршку Владе и Министарства.


КАБИНЕТ ПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ




Да ли вам је садржај ове странице био од користи?