Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 137. сједнице Владе Црне Горе

Влада Црне Горе је на 137. сједници којом је предсједавао премијер Душко Марковић, утврдила Предлог закона о јавним набавкама којим се уређује област јавних набавки, односно конкретно поступци јавних набавки које претходе закључивању уговора о јавној набавци и оквирних споразума, ради набавке робе, услуга или радова, поступак заштите права, надлежност за одлучивање и друга питања од значаја за јавне набавке.

Више министара је у дискусији подржало предложени закон указујући на мањкавости досадашњег рјешења.

Предсједник Владе је констатовао да је овај закон дуго припреман и указао да су циљеви већа ефикасност у трошењу државног новца уз европске стандарде транспарентности и одговорности.

Усвојен је и Извјештај о инспекцијском надзору у области јавних набавки (за период јануар – јун 2019. године). У расправи је указано да је у извјештајном периоду порастао број контролисаних субјеката и предмета надзора, док је проценат утврђених неправилности у благом порасту.

Ради усклађивања са Законом о комуналној дјелатности, утврђен је Предлог закона о измјенама Закона о заштити од буке у животној средини. Имајући у виду реорганизацију органа локалне управе који врше надзор, овим измјенама је утврђено да комунална инспекција врши послове инспекцијског надзора у области заштите од буке у животној средини, док комунална полиција врши послове комуналног надзора и обезбјеђивања комуналног реда у области буке. На овај начин је прецизно утврђена надлежност органа и обезбијеђена пуна имплементација законских одредби у дијелу који се односи на вршење надзора у области заштите од буке у животној средини на локалном нивоу.

У циљу даље хармонизације националног законодавства са европским, испуњења приоритета у процесу придруживања и усвајању стандарда који се примјењују у Европској унији, Влада је утврдила Предлог закона о потврђивању протокола из Нагоје о приступу генетичким ресурсима и праведној и једнакој расподјели користи које проистичу из њиховог коришћења уз Конвенцију о биолошкој разноврсности. Овим Протоколом се потврђују суверена права државе над својим природним ресурсима и у складу са одредбама Конвенције и обавезује да се приступ националним генетичким ресурсима регулише издавањем дозвола, претходно аргументованим пристанком. Поред тога, корисници и снабдјевачи генетичких ресурса морају постићи договор о условима приступа и подјеле добробити поријеклом од ових ресурса.

Влада је донијела Одлуку о образовању Савјета за праћење спровођења Стратегије реформе правосуђа 2019-2022. године, којим ће предсједавати потпредсједник Владе Црне Горе за политички систем, унутрашњу и вањску политику и министар правде Зоран Пажин.

Донијета је Одлука о образовању Комисије за припрему црногорске верзије правне тековине Европске уније, којом ће предсједавати главни преговарач за преговоре о приступању Црне Горе Европској унији Александар Дрљевић. Комисија ће, као радно тијело Владе, пратити све активности Канцеларије за европске интеграције, министарстава и осталих органа везаних за стручну и правно-техничку редактуру преведених аката, израду плана превођења правних аката Европске уније и реализацију тог плана у наредном периоду. Састав Комисије чине представници Канцеларије за европске интеграције и свих министарстава.

Влада је усвојила и Једанаести полугодишњи извјештај о укупним активностима у оквиру процеса интеграције Црне Горе у Европску унију за период јануар – јун 2019., који обухвата најважније активности које се односе на напредак Црне Горе у преговарачком процесу, преговоре у поглављима 23. и 24. и политички дијалог Црне Горе с Европском унијом. У фокусу овог документа, који се просљеђује Скупштини Црне Горе, је осврт на препоруке Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање, као и на извршене обавезе у спровођења Споразума о стабилизацији и придруживању.

Усвојен је Извјештај о реализацији Акционог плана за унапређење пословног амбијента (у изабраним областима). У циљу испуњења првобитно постављених рокова, Влада је задужила носиоце активности да убрзају динамику реализације преузетих обавеза.

Влада је усвојила Информацију о приступању Партнерству за радарску подршку и прихватила Писмо намјере. Дјелокруг послова којима се бави Партнерство за радарску подршку доминантно се односи на сарадњу у дијелу набавке и одржавања радарских система. Након прихватања Писма намјере од стране држава чланица, Црна Гора би постала чланица Партнерства и формално испунила услов да јој се уступи на коришћење 3Д војни радар великог домета. Добијањем овог средства капацитети и оперативне способности Војске Црне Горе ће се знатно увећати и остварити напредак у испуњењу циљева који су дефинисани Дугорочним планом развоја одбране (2019-2028). Осим тога, оствариће се и велика уштеда буџета Црне Горе, а средства која би била планирана за набавку новог војног радара, биће употребљена за друга улагања у систему одбране.

У складу са новим Законом о државној управи, Уредби о организацији и начину рада државне управе и новим актима о унутрашњој организацији и систематизацији радних мјеста, донијета је Одлука о измјенама и допунама Одлуке о додатку на зараду за обављање послова на одређеним радним мјестима.

Донијет је План управљања комуналним отпадним водама Црне Горе (2020-2035) с Извјештајем о стратешкој процјени утицаја на животну средину Плана управљања комуналним отпадним водама за период 2020. - 2035. година. Документ је резултат ревизије и ажурирања Стратешког мастер плана за канализацију и отпадне воде у централном и сјеверном региону Црне Горе (2005-2029) и Мастер плана одвођења отпадних вода црногорског приморја и општине Цетиње (2005-2029), а његовим доношењем успоставља се цјеловити стратешки оквир у периоду до 2035 у области комуналних отпадних вода. Планом је предвиђено да, у складу са Директивом Савјета 91/271/ЕЕЦ о прикупљању и пречишћавању комуналних отпадних вода, 37 дефинисаних агломерација буду опремљене постројењима за пречишћавање комуналних отпадних вода и адекватним колекторским системима са крајњим роковима опремања за агломерације изнад 50 000 еквивалент становника (ЕС) до 2031. године, између 15 000 ЕС и 50 000 ЕС до 2033, а испод 15 000 ЕС до 2035. године.

Влада је донијела Одлуку о додјели права на комерцијално коришћење недрвних шумских производа у шумама и на шумском земљишту у државној својини, за 2019. годину. Одлуком се додјељује право на комерцијално коришћење недрвних шумских призвода у подручним јединицама Пљевља, Рожаје, Беране, Петњица, Плав, Андријевица, Гусиње, Бијело Поље, Подгорица, Колашин, Мојковац, Даниловград, Никшић, Плужине, Жабљак, Шавник и Котор, у свим газдинским јединицама у којима газдује Управа за шуме, по списку врста недрвних шумских производа и утврђених тржишних цијена за 2019. годину, у складу са расписаним јавним огласом. Управа за шуме ће са корисницима који су испунили услове јавног позива потписати уговоре о међусобним правима и обавезама, условима и начину комерцијалног коришћења недрвних шумских производа.

Донијета је и Одлука о продаји дрвних сортимената у подручној јединици Пљевља са трасе 400 кв далековода Чево - Пљевља. Предмет продаје су дрвни сортименти на стоваришту Мандовац, добијени сјечом стабала на траси далековода, приступним путевима и стубним мјестима 400 КВ далековода Чево – Пљевља у газдинској јединици „Везишница”, у одјељењу 76а, и у газдинској јединици „Володер И” у одјељењима 74б и 82а, у подручној јединици Пљевља, у укупној количини од 1.031,42 м³. Продаја ће се спровести путем аукције на основу јавног позива.

Влада је на предлог Канцеларије за европске интеграције донијела одлуке о измјенама одлука о образовању радних група за припрему и вођење преговора о приступању Црне Горе Европској унији за област правне тековине Европске уније које се односе на преговарачка поглавља 2 – Слобода кретања радника и 13 – Рибарство.

Одлукама је, међу осталим, разријешена чланица ових радних група Бојана Лакићевић – Ђурановић, усљед издавања суспензивног налога од стране Универзитета Црне Горе, који ју је претходно предложио за чланство у радним групама.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?