Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Мајк Помпео у ЦГ: Премијер Марковић – историјска посјета, државни секретар – САД настављају да подржавају Црну Гору

Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић и државни секретар Сједињених Америчких Држава Мајк Помпео оцијенили су да је прва званична посјета једног америчког државног секретара нашој земљи потврда да двије државе његују пријатељство и савезништво.

„Након посјете потпредсједника [Мајка] Пенса ово је још један доказ одличних односа наше двије земље и знак да САД цијене наше савезништво и конструктивну улогу у региону и шире“ – рекао је на заједничкој конференцији за медије премијер Душко Марковић оцијенивши прву посјету једног америчког државног секретара Црној Гори историјском. Исту оцјену изрекао је и секретар Помпео.

„У име америчког народа са поносом могу рећи да ће САД и даље стајати уз народ Црне Горе, као пријатељ, партнер и савезник“ – рекао је новинарима амерички државни секретар.

И премијер Марковић и секретар Помпео изразили су задовољство чињеницом да је Црна Гора чланица НАТО-а. Премијер је рекао да су у припремама за чланство наше земље САД одиграле важну улогу, те да Црна Гора од чланства већ ужива безбједносну и економску корист.

У том контексту амерички државни секретар је најавио до сада најврједнији споразум о опремању Војске Црне Горе америчком војном опремом вриједном 36 милиона долара.

Гост је информисао јавност о лидерству Црне Горе у конфронтацији с опасностима 21. вијека. “Захваљујући нашој сарадњи у области цyбер безбједности с Црном Гором успјели смо да развијемо заштиту од најновијег руског софтвера који штити милијарде уређаја широм свијета”, рекао је секретар Помпео.

Амерички државни секретар је истакао да ће Сједињене Америчке Државе наставити да подржавају Црну Гору на путу ка Европској унији, као и да је од стратешког значаја да САД и ЕУ буду присутне на Западном Балкану како се не би оставио простор за оне који не дијеле наше заједничке принципе и вриједности. Истовјетну оцјену потребе америчког присуства у региону изнио је и премијер Марковић истакавши да у интеграционом процесу морају бити вредноване заслуге сваке државе индивидуално.

Секретар Помпео захвалио се Црној Гори на подршци у бројним питањима рекавши да Црна Гора не само да подржава регионалну стабилност као чланица НАТО-а, већ дијели америчке приоритете и читавом спектру вањскополитичких питања.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?