Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Питање одговорности у правосуђу кључно за очување независности и изградњу повјерења

Објављено: 04.10.2019. 20:00 Аутор: КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ
Правни и институционални оквир, који гарантују независност правосудне гране власти у Црној Гори, подразумијева висок степен одговорности сваког носиоца правосудне функције појединачно. Оправдано је очекивање грађана да тужиоци и судије треба бескомпромисно да штите правни поредак Црне Горе и то је једини пут ка изградњи повјерења у судску и тужилачку организацију. Уколико одговорност правосуђа не буде значајно оснажена, забринутост грађана за укупан успјех реформи ће оправдано расти. С тога, правосуђе је дужно да благовремено и ефикасно пружи одговоре на такве изазове, саопштио је потпредсједник Владе и министар правде Зоран Пажин на конференцији министара правде Западног Балкана данас у Тирани. 

Током конференције, коју су организовали Министарство правде Републике Албаније и Савјет за регионалну сарадњу, министри правде, високи званичници и експерти из области владавине права из земаља Западног Балкана разговарали су о кључним изазовима у испуњавању европских стандарда, унапрјеђењу владавине права и јачању регионалне правосудне сарадње. 

Потпредсједник Пажин је нагласио да висок степен независности, коју у систему власти у Црној Гори ужива правосуђе, са собом носи и посебну врсту одговорности за непристрасно и независно дјеловање сваког тужиоца и судије појединачно. Само на тај начин може се градити повјерење у правосудни систем. 

Подсјетио је да је реализацијом претходне стратегије реформе правосуђа, кроз усвајање амандмана на Устав и унапређење законодавства, значајно ојачана независност црногорског правосуђа. Пажин је апострофирао да наставак реформе правосуђа остаје приоритет Црне Горе у процесу европских интеграција, што је Влада потврдила и усвајањем Стратегије за наредни трогодишњи период.

“Већи ниво ефикасности правосудног система унаприједиће квалитет поштовања људских права и владавине права, док јачање доступности и транспарентности правосудних институција у наредном периоду треба да резултира адекватним степеном повјерења грађана у правосуђе,” саопштио је потпредсједник Пажин.

На другом, експертском панелу, посвећеном дизајнирању, спровођењу и праћењу правосудне реформе у Региону говорио је Никола Б. Шарановић, генерални директор Директората за међународну сарадњу у Министарству правде. Он је подсјетио да је Савјет ЕУ у закључцима о проширењу и стабилизацији и асоцијацији констатовао да је у Црној Гори институционални оквир потпун и да је правни оквир добрим дијелом успостављен, а да је од кључног значаја да читав систем владавине права донесе опипљиве и одрживе резултате. 

Шарановић је посебно представио сарадњу на европским пројектима у процесу испуњавања привремених мјерила у поглављима 23 и 24, правосудну сарадњу са државама Региона, као и учешће црногорских институција у раду европских правосудних мрежа. Подсјетио је и да је Црна Гора прва земља кандидат на коју је примијењен нови приступ у преговорима, као и да је наша држава спремна да искуство из прве руке пренесе на друге државе кандидате са Западног Балкана.

КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?