Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Засиједала Мјешовита комисија за економску сарадњу ЦГ и Турске: Добри међудржавни односи простор су за даље јачање економске сарадње

Црна Гора и Турска договориле унапређење сарадње у десет области унутар трговинских и економских односа и закључиле споразум о сарадњи министарстава надлежних за спорт и младе. На данас одржаној Петој сједници Мјешовите комисије за економску сарадњу Владе Црне Горе и Владе Републике Турске, којом су копредсједавали потпредсједник Владе Црне Горе за економску политику и финансијски систем и министар пољопривреде и руралног развоја Милутин Симовић и министар спорта и омладине у Влади Турске Мехмет Мухарем Касапоглу, оцијењено је да двије државе његоју одличне политичке односе, те да обје стране виде простор за даље јашање економске сарадње.

Потпредсједник Симовић је оцијенио да је одржавање Конференције још једна потврда да интензивна економска сарадња заузима веома важно мјесто у континуираном снажењу билатералних односа Црне Горе и Републике Турске, које одликује квалитетан политички дијалог, међусобно разумијевање и поштовање. „Мјешовита комисија, кроз редовне сусрете, вриједно ради на испуњењу задатака који су јој повјерени кроз Споразум о економској сарадњи двије земље“ – казао је потпредсједник Симовић.

Потпредсједник Владе Црне Горе је констатовао да је наша земља кроз креирање конкурентног амбијента за пословање, са значајним потенцијалима у области енергетике, туризма, пољопривреде и индустрије, постала поуздана и атрактивна инвестициона дестинација.

„Да наши договори и усаглашени протоколи нису мртво слово на папиру, говоре и, између двије сједнице Комисије, завршени преговори о измјенама споразума о слободној трговини, којима смо додатно либерализовали трговину услугама и проширили опсег пољопривредних производа са преференцијалним статусом у међусобној трговини. Истичем велико задовољство постигнутим резултатом и сматрам да је ово велики корак за обје државе, посебно када је у питању будући развој трговине пољопривредним производима, гдје смо додатним отварањем тржишта створили још једну прилику нашим произвођачима за пласман својих производа“ казао је Симовић.

Потпредсједник је обраћање закључио истакавши да ће се овим, петим засједањем Мјешовите комисије додатно оснажити изузетно квалитетна и плодоносна сарадња Црне Горе и Републике Турске и охрабрити даље иницијативе за конкретизовање модалитета сарадње дефинисаних Протоколом.

Копредсједавајући са турске стране, министар Касапоглу се захвалио Влади Црне Горе и потпредсједнику Симовићу на гостопримству које се у Црној Гори осјећа на сваком кораку. Истакао је да Турска Црну Гору види као искреног и поузданог партнера, а да билатерална сарадња двије земље представља примјер не само у региону већ много шире. Оцијенио је да се овако квалитетни односи Турске и Црне Горе морају рефлектовати на економску сарадњу. Истакао је да се морају искористити све могућности које даје споразум о слободној трговини.

„Вјерујем да ће Протокол са ове сједнице Мјешовите комисије дати додатну снагу економским односима. Ја ћу лично пратити све активности на имплементацији Протокола и споразума о сарадњи у области спорта и омладине“ – казао је министар Касапоглу.

Двије стране су договориле да наредна, шеста сједница Мјешовите комисије за економску сарадњу између Владе Црне Горе и Владе Републике Турске буде одржана 2020. године, а домаћин ће бити Влада Републике Турске.

У делегацији Владе Црне Горе били су и министар просвјете Дамир Шеховић и министар здравља Кенан Храповић.

У оквиру програма рада Мјешовите комисије данас се у организацији Привредне коморе Црне Горе и Турско-црногорског пословног савјета при Одбору за међународну економску сарадњу Министарства трговине Републике Турске одржава и Бизнис форума црногорских и турских привредника.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?