Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Симовић у Беранама: Сјевер - велико градилиште, као резултат мудре и одважне државне политике

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORESLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

На сјеверу се дешавају значајни искораци у пољопривреди и у осталим областима, као што су капитални инфраструктурни пројекти, нови предузетнички замах сјевера, искораци у здравству, образовању, култури, спорту“, казао је потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић данас у Беранама.

Отварајући Први међународни сајам пољопривреде, прехране и домаће радиности, Симовић је казао је да је и овај догађај нова потврда искорака на сјеверу. 

„Сјевер Црне Горе је адреса наших улагања, континуираног присуства, исказане жеље и посвећености да се евидентан развој Црне Горе уравнотежи. То је мотив нашег све чешћег присуства на сјеверу, са циљем да на бази издашних природних потенцијала и са вриједним, одговорним и мудрим домаћинима и предузетницима, стварамо нове вриједности наше економије и живота на овим просторима“, казао је Симовић. 

Сјевер – велико градилиште

Он је истакао да је, као резултат мудре и одважне државне политике и стратешког планирања развоја, црногорски сјевер постао велико градилиште.

- Гради се аутопут који ће отворити нове могућности напретка у бројним областима,
- Завршетком пута Лубнице – Језерине, поред валоризације туристичких потенцијала Бјеласице, сјеверни дио Црне Горе, нарочито Беране, Рожаје, Плав, Гусиње и Андријевица биће ближи Подгорици и приморју за 40 км,
- У току је реализација пројекта изградње нових ски центара, у вриједности више од 100 милиона еура, 
- У изградњу ски центра Колашин 1600, који је отворен у фебруару ове године, уложено је око 17 милиона еура, 
- Уговорени су, и већ започети, радови на будућим скијалиштима Цмиљача у Бијелом Пољу, Жарски у Мојковцу и Хајла у Рожајама. 

Пројекти за бољи живот на селу

Симовић је навео да поред ових и бројних других капиталних пројеката на сјеверу, Влада реализује и стотине инфраструктурних пројеката који су од значаја за свакодневни живот и рад домаћина на селу.

„Са вриједним домаћинима смо договарали, планирали и обиљежавали успјешно изграђене бројне руралне путеве и водоводе. И управо ових дана свједочимо реализацији пројекта изградње инфраструктуре које реализује Влада у сарадњи са Међународним фондом за развој пољопривреде – ИФАД-ом и локалним самоуправама. У седам црногорских општина (Никшић, Шавник, Жабљак, Мојковац, Бијело Поље, Петњица и Беране) приводи са крају асфалтирање 45 сеоских путева у дужини 32 км, укупне инвестиције око 2,5 милиона еура.

Мрежа ових нових асфалтних путева простире се:
- од Велимља и Трубјеле у Никшићу, до Врбице и Радманаца у Петњици,
- од Прошћења и Жари у Мојковцу, до Расова и Чеоча у Бијелом Пољу,
- од Његовуђе и Мотичког гаја на Жабљаку до Боана у Шавнику.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORESLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

У Беранама ускоро завршетак инфраструктурних радова 

У Беранама се, како је навео, асфалтира 7 путних праваца дужине преко 5 км, који ће обухватити домаћинства и у Петњику, Штитарима, Загорју, Полицама и Дапсићу. Кроз овај пројекат гради се и водовод у МЗ Загорје.

„У наредним данима бићемо поново заједно овдје у Беранама да сви заједно обиђемо све ове завршене радове, да се сретнемо са вриједним домаћинима и да договарамо наша нова заједничка прегнућа“, најавио је Симовић, изражавајући посебно задовољство због најаве да ће се том приликом обиљежити и дуго очекивани завршетак изградње водовода на Полицама. 

Данашњи сусрет на Сајму на коме је своје производе изложило око 70 учесника из Црне Горе и земаља региона, према ријечима Симовића, добра је прилика и да се представе плодови јединствене природе, дуге традиције и вриједног рада пољопривредника, производи настали добрим спојем те очуване традиције и освојених нових технологија и стандарда квалитета. Ово је и прилика да, како је казао, „још једном заједно афирмишемо значајан допринос који наши ЕУ партнери дају развоју црногорске пољопривреде кроз бројне издашне програме подршке“. Симовић је подсјетио да се тренутно кроз ИПАРД програм широм Црне Горе реализује више од 250 пројеката вриједности инвестиција од преко 27 милиона еура у примарној производњи и у сектору прераде.

Партнерство са вриједним домаћинима

„Због свега овога данашњи догађај је нова добра прилика за сусрет са добрим домаћинима. Добрим домаћинима за које Влада обезбјеђује све издашније субвенције и све већу бесповратну подршку, све доступнија и повољнија кредитна средства, као и стручну и савјетодавну подршку непосредно на терену. То најбоље потврђују бројни нови савремени и конкурентни погони за прераду, бројна савремена механизација и опрема, нови интензивни вишегодишњи засади и оно што нас посебно радује – бројни нови млади фармери“, казао је потредсједник. 

Он је додао да су пољопривредне службе и сервиси све ближи домаћинима, да се у Андријевици гради Кућа воћа, да ће у Бијелом Пољу убрзо бити отворена Кућа пољопривреде за Сјевер.

„Вриједни домаћини и у Беранама и широм сјевера препознају све ове напоре, активности и резултате јер они најбоље знају да препознају и цијене рад, креативност и међусобно повјерење. На такав начин унапређујемо потребно заједништво на којем треба да градимо модерну и просперитетну Црну Гору. Због тога ћемо наставити заједно и Влада и локалне самоуправе и вриједни пољопривредници, да стварамо нове добре прилике за покретање нових и снажење постојећих бизниса у пољопривреди, освајање нових технологија, стандарда и нових тржишта, да стварамо добре прилике за добре домаћине, и садашње и будуће“, поручио је Симовић отварајући сајам који је организовала Општина Беране, а финансијски подржала Влада Црне Горе. 

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORESLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Шћекић: Заједно радимо на подстицању пољопривреде и развоју Берана

Предсједник Општине Беране Драгослав Шћекић исказао је захвалност и задовољство због изузетне сарадње са Министарством пољопривреде и руралног развоја, на челу са министром Симовићем, на свим пројектима који су реализовани на простору општине Беране, а једна од таквих активности је управ овај сајам.

Шћекић је казао да су заједнички успјели да у Беранама окупе домаће и регионалне произвођаче и створе прилику за промоцију домаћих производа.

Он је нагласио да је пољопривредна производња најзначајнији извор прихода становништва у Беранама, због чега је значајна координирана сарадња институција, те да у складу са тим Општина, кроз локални агробуџет, улаже значајне напоре да поспјеши шансе и резултате у тој области. Навео је неке од пројеката и мјера, као што су подршка индивидуалним газдиснтвима, пројекат Регионалне сточне пијаце, Младифармер, изградњу руралне инфраструктуре, накнаду мајкама у руралном подручју, затим субвеције осигурању за пољопривреднике и друге, што све има за циљ подстицање становништва да се баве пољопривредом и спрјечавање миграција.

Излагачи из Црне Горе, Хрватске, Босне и Херцеговине, Србије и Републике Сјеверне Македоније током два дана трајања манифестације представиће посјетиоцима своје производе и услуге, прије свега пољопривредно – прехрамбене производе, затим механизацију и производе домаће радиности. Биће то прилика да размјене искуства и успоставе сарадњу у циљу унапређења пласмана својих производа.

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја



Да ли вам је садржај ове странице био од користи?