Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

ЦГ и Фронтеx закључили споразум о заједничком патролирању нашом границом, Нухоџић: Само добро заштићена граница гарант је сигурности и безбједности грађана

Црна Гора и Европска агенција за граничну и обалску стражу (Фронтеx) закључили су данас споразум на основу којег ће европски полицајци заједно са нашом полицијом патролирати дуж државне границе Црне Горе, а Европска унија ће пружити нашој земљи експертску обуку и стручну помоћ у надгледању границе.

Споразумом који су у Луксембургу поподне потписали министри унутрашњих послова Црне Горе Мевлудин Нухоџић и Републике Финске, која тренутно предсједава Европском унијом, Мариа Охисало као и европски комесар за унутрашња питања и миграције Димитрис Аврамопулос регулисани су односи двију страна и прецизирани права и обавезе у суочавању са безбједносним изазовима укључујући и илегалне миграције.

Министар Нухоџић оцијенио је да Споразум представља оснаживање успјешне и квалитетне сарадње Црне Горе и Европске уније у области безбједности границе.

„Овим споразумом отворили смо ново поглавље у сарадњи у области управљања границом и сузбијања прекограничног криминала. … На овај начин, интензивнија сарадња између Црне Горе и Фронтеxа ће омогућити да брже и ефикасније реагујемо на потенцијалне миграцијске изазове. Само јачањем сарадње можемо остварити заједнички циљ којем тежимо, а то су безбједне и сигурне границе, које треба да остану отворене за слободно кретање људи и робе а, истовремено, заштићене од дјеловања криминалаца. Данас смо потврдили да смо уједињени у тој нашој мисији – да дјелујемо удружено и да се заједнички ухватимо укоштац са глобалним безбједносним изазовима, као што су илегалне миграције, организовани криминал и тероризам. Само јака и добро заштићена државна граница може бити гарант сигурности и безбједности како грађана у Црној Гори тако и грађана у цијелој Европи“ – рекао је министар унутрашњих послова Црне Горе Мевлудин Нухоџић на заједничкој конференцији за медије одржаној након потписивања Споразума.

Европски комесар Аврамопулос је закључивање споразума назвао „важним постигнућем, како за Црну Гору, тако и за ЕУ“.

„Овај је споразум још један корак ка пуној операционализацији Европске агенције за граничну и обалску стражу и означава још један корак напријед у сарадњи између ЕУ и партнера са западног Балкана. Црна Гора је друга земља у региону која је потписала такав оперативни споразум, након операције покренуте у Албанији почетком ове године, која је већ дала позитивне резултате“ – рекао је комесар Аврамополос захваливши се нашој земљи на споремнсти и напору да споразум буде постигнут.

Финска министарка Охисало је оцијенила да је потписивање Споразума „још је један доказ продубљивања и проширивања сарадње [ЕУ] с Црном Гором и да ће донијети користи обијема странама, посебно у контроли миграционих токова, сузбијању илегалних миграција и прекограничног криминала, укључујући кријумчарење миграната, трговину људима и тероризам.

„Шире гледано, увјерени смо да ће овај Споразум о статусу унаприједити сарадњу с читавим регионом Западног Балкана, што Европска унија сматра једним од својих приоритета. Преговори су вођени у добром духу сарадње и на конструктиван начин који карактерише наше односе“ – рекла је министарка Охисало.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ




Да ли вам је садржај ове странице био од користи?