Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић отворио „Монтенегро Цреативе Форум“: Влада подстиче културу, жели да је повеже са привредом и не штеди новац на културу, умјетнике и ствараоце

Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић отворио је у Подгорици конференцију „Монтенегро Цреативе Форум“ поручивши да када је о култури ријеч Влада неће штедјети, да Влада на више начина подстиче културу и ствараоце у тој области, да је циљ повезивање културе са привредом у даљем брендирању наше земље, те да на том плану Влада очекује подршку умјетника.

„Црна Гора данас има подстицајно законодавство у области филма, чиме смо показали да чујемо и разумијемо потребе стваралаца. Паралелно са тим, снажно смо подстакли и фестивале, јер је наш циљ да и у том сегменту земљу позиционирамо као пожељну културну адресу. По први пут смо на престижном умјетничком фестивалу „Арт маркет Будапест” као држава стали иза остварења ликовних и сродних стваралаца, и учинили их видљивијим на европском плану. Повезаност културе и привреде као нови приступ умјетности, подржан је кроз програм „Креативна Црна Гора” који користи 11 аутора из сектора креативних индустрија. Коначно, Влада ће само у току овог манадата, заједно са својим партнерима, реализовати преко три милиона еура подршке овом сектору. Дакле, радили смо на развоју и афирмацији креативних индустрија, као новом пољу културног и предузетничког дјеловања“ – рекао је на отварању конференције предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић.

Премијер је подсјетио да је Црна Гора за кратко вријеме постала једина држава у региону која директном подршком умјетницима омогућава успостављање културних бизниса, препознајући епоху информатичког, технолошког и дизајнерског умјетничког израза.

„Влада не штеди новац на културу, на умјетнике и ствараоце. Наставићемо да финансирамо све идеје, иницијативе и производе који су утемељени у оригиналности и ауторској визији, а чији креативни потенцијал Црној Гори и њеним ауторима може донијети излазак на шире тржиште. Поједностављено – ми смо снажно уз своје ствараоце!“ – поручио је предсједник Владе.

Премијер Душко Марковић је рекао да се култура вјековима уназад препознаје као мека моћ државе, односно један од атрибута њене снаге и достојанства те да је у овој епохи културу потребно ставити у сврху савременог јачања државе, не само идентитетски и традиционално, већ и развојно и предузетнички.

„Препознајући потребе очувања државног и културног идентитета, препознајући потребе стваралаца и њихове публике, Влада и Министарство културе посвећено раде на креирању нових културних политика. Оне већ сада Црној Гори дају и прве резултате и међународну видљивост. Трендови у свијету, са традиционалног поимања културе и политика у култури, прелазе на савремени концепт валоризације. У времену технолошког напретка, и разуђеног тржишта које пружа нове могућности, умјетност постаје много више од личног израза аутора. Зато је наш заједнички задатак да богат стваралачки потенцијал ставимо и у службу предузетничких идеја и њихове материјализације, односно нове друштвене вриједности. Да умјетност као најмаркантнија култура заправо постане егзактан производ и у тржишном смислу ријечи, да доприноси националној економији и вишем животном стандарду наших грађана. Већ у првој години бављења креативном културом, Црна Гора је поставила опредјељење да и у овом сегменту гради своје умјетничке брендове, попут великих и планетарно познатих имена у класичној умјетности: Лубарде, Милуновића, Стијовића, Почека, Шобајића, Поповића и многих других… Стога ову конференцију видим не само као дијалог о трасирању будућег пута црногорске културе, већ као зачетак процеса још снажније подршке креативном сектору“ – поручио је предсједник Владе Душко Марковић отварајући конференцију Монтенегро Цреативе Форум.

Обраћање предсједника Владе Душка Марковића на отварању конференције „Монтенегро Цреативе Форум“

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?