Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Реформе у владавини права апсолутни приоритет црногорских институција

Објављено: 08.10.2019. 19:22 Аутор: КЕИ
Реформе у области владавине права, као кључној за даљи демократски развој црногорског друштва и напредак у преговорима са Европском унијом, апсолутни су приоритет свих црногорских институција, поручио је главни преговарач Александар Дрљевић на почетку дводневног састанка Пододбора за правду, слободу и безбједност између представника Црне Горе и Европске комисије.

KEI

Како је рекао, даље унапређење владавине права и свеопштег демократског система трајан је и захтјеван задатак, али, без обзира на изазове, Црна Гора остаје високо мотивисана и безусловно предана остварењу тог циља. Поручио је да је, као резултат интензивних реформских активности у области владавине права, до сада испуњена већина од укупно 83 привремена мјерила у поглављима 23 и 24, која се превасходно односе на унапрјеђење законодавног и институционалног оквира.

KEI

„И у посљедњем Извјештају о напретку је констатовано да је остварен почетни биланс резултата у области борбе против корупције на високом нивоу, прања новца, финансијских истрага и одузимања имовине стечене криминалном дјелатношћу. Међутим, ове оцјене нас нијесу уљуљкале, већ смо се с новом енергијом и ентузијазмом усредсредили на отклањање недостатака препознатих у Извјештају. У том циљу, интензивирали смо рад Савјета за владавину права, Преговарачке групе, као и свих радних група за вођење приступних преговора, преко којих редовно надгледамо спровођење препорука из Извјештаја“, рекао је главни преговарач.

Шеф Јединице за Црну Гору у Генералном директорату ЕК за сусједску политику и преговоре о проширењу, Томас Хаглајтнер, оцијенио је позитивном чињеницу да је институционални оквир у области владавине права потпун, а законски углавном успостављен, истичући да је сада важно да комплетан систем владавине права буде усмјерен на остваривање конкретних резултата. Ти резултати ће, додао је, показати јак капацитет и снагу институција, уз транспарентност и даље унапређење добрих односа са цивилним друтвом и осталим актерима укљученим у спровођење акционих планова из области владавине права.

KEI

„Стално понављамо да Црна Гора треба да иде ка проактивним активностима и реформским мјерама, поготово у областима медијских слобода, борбе против корупције и трговине људима, како би се задовољила привремена мјерила за поглавља 23 и 24, која су приоритет за Црну Гору у приступним преговорима“, рекао је Хаглајтнер.

KEI

Током дводневног састанка Пододбора, старјешине црногорских органа надлежних за питања из оквира Пододбора са представницима ЕК разговараће о оствареним резултатима, као и активностима предузетим у циљу спровођења неопходних реформи.

СЕКТОР ЗА ИНФОРМИСАЊЕ ЈАВНОСТИ О ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ И ПРОЦЕСУ ПРИСТУПАЊА ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ
ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?