Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић примио представнике реномираног италијанског произвођача жичара: Лајтнер изразио намјеру да што прије уђе у пројекат жичаре Котор – Његуши

Објављено: 10.10.2019. 19:58 Аутор: Кабинет предсједника Владе Црне Горе
Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић примио је представнике италијанске компаније Лајтнер, једног од водећих свјетских произвођача жичара, успињача, ваздушних трамваја и ски лифтова, која је након успјешног почетка реализације пројеката жичара на Цмиљачи и релацији Манастир Подврх – Ђаловића пећина, изразила намјеру да уђе у пројекат градње жичаре са гондолом од Котора до Његуша и то тако што би градњу вриједну, према првим процјенама, око 20 милиона еура, сама финансирала.

Премијер је изразио задовољство досадашњим пословањем компаније Лајтнер у нашој земљи оцијенивши да се обје жичаре као стратешки пројекти које финансира Влада, а гради Лајтнер успјешно реализују захваљујући озбиљности и посвећености матичне компаније, али и избору квалитетног локалног партнера.

„За Владу, која издваја велики новац из капиталног буџета за стратешке развојне пројекте, важно је да имамо кредибилне партнере попут Лајтнера које доносе и нови квалитет и знање. Успјешнан почетак реализације претходна два пројекта препоручује вас и за овај. Зато ме обрадовала Ваша заинтересованост за пројекат жичаре Котор – Његуши коју бисте градили по принципу концесије или јавно-приватног партнерства“ – рекао је премијер.

Директор продаје и члан Одбора директора компаније Лајтнер Мартин Лајтнер представио је предсједнику Владе идејни пројекат жичаре рекавши, међу осталим, да планирају градњу Пининфаринијевих кабина налик онима које су недавно изградили на Цермату у Швајцарској преко глечера до Матерхорна.

На састанку је оцијењено да пројекат има туристичку, али и еколошку и културну димензију јер обогаћује туристичку понуду наше земље, побољшава туристичку позицију Цетиња и Националног парка „Ловћен“, али и ствара претпоставке за смањење обима саобраћаја путем од Котора до Његуша.

Састанку су присуствовали министри одрживог развоја и туризма Павле Радуловић и културе Александар Богдановић.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?