Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Дрљевић са француским посланицима: Парламент важан за преговарачки процес

Објављено: 11.10.2019. 00:25 Аутор: КЕИ
Црна Гора наставља да одржава свој проевропски курс, чему доприноси укљученост цјелокупног црногорског друштва у процес приступања, нарочито Скупштине Црне Горе, која има важну улогу у процесу усклађивања законодавства са правном тековином Европске уније, оцијењено је током састанка главног преговарача Александра Дрљевића са парламентарном делегацијом Француске.

Главни преговарач је, током састанка са француским посланицима, Лилианом Тангај, Жакелин Маке, Жаком Мером и Мирелом Клапоом, истакао значај подршке земаља чланица ЕУ, нарочито Француске, за отварање поглавља 8 – Конкуренција, као и наредну фазу у преговорима, која подразумијева затварање поглавља.

KEI

„За даље снажење стабилности и укупни напредак важно је веће присуство ЕУ у региону Западног Балкана, као и даља подршка реформским процесима земаља региона. Црна Гора наставља да одржава свој проевропски курс и јасно стоји на мјесту предводника европских интеграција у региону, о чему свједоче досадашњи резултати у преговарачком процесу, као и одсуство отворених питања на регионалном нивоу и шире“, рекао је он.

Дрљевић је подсјетио да је Скупштина Црне Горе од почетка укључена у преговарачки процес кроз учешће представника у радним групама, као и кроз дискусију и давање мишљења на нацрте преговарачких позиција и редовно разматрање резултата на Одбору за европске интеграције и пленуму Скупштине.

Француски посланици су нагласили да има простора за унапређење сарадње између парламената двије државе и похвалили чињеницу да је на челу скупштинског Одбора за европске интеграције опозициони посланик, што потврђује опредјељење црногорске стране да у процес приступања буду укључени сви друштвени актери. Поздравили су конкретне резултате у области борбе против корупције и похвалили стабилан тренд подршке грађана приступању Црне Горе ЕУ.

Француска делегација је сагласна са главним преговарачем да ће ЕУ бити комплетна тек учлањењем читавог Западног Балкана.

СЕКТОР ЗА ИНФОРМИСАЊЕ ЈАВНОСТИ О ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ И ПРОЦЕСУ ПРИСТУПАЊА ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ
ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?