Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Вучиновић - Нухоџић: И даље унапређивати систем превенције и заштите

Објављено: 11.10.2019. 17:33 Аутор: КАБИНЕТ МИНИСТАРКЕ БЕЗ ПОРТФЕЉА
Показна вјежба, симулација земљотреса и евакуације реализована је, данас, у оквиру кампање „Дани смањења ризика од катастрофа 2019, Буди одговоран – смањи ризик“, у О.Ш. „Бранко Божовић“, у Подгорици.

Том приликом, министарка и предсједница Комисије за процјену штета Марија Вучиновић изјавила је да вјежба коју је данас реализовала јединица Директората за ванредне ситуације је, још, једна у низу активности које се спроводе као дио текуће кампање и Националне стратегије за смањење ризика од катастрофа.

„Активности које, у континуитету, спроводи Министарство унутрашњих послова и Директорат за ванредне ситуације јесу дио Националне стратегије, која, између осталог, подразумјева едукацију најмлађих, али и свих грађана у циљу превенције и заштите од потенцијалних катастрофа“ истакла је Вучиновић.

„У сарадњи са УНИЦЕФ-ом, ГИЗ-ом и ОЕБС-ом реализовали смо пројекте који се управо фокусирају на основце, дјецу у вртићима, али и израдили планове заштите и спашавања и реализовали у пракси вјежбе у Центрима за особе са инвалидитетом“ , казала је министарка, додајући да ће овакве и сличне активности Владе и њених партнера бити и даље у фокусу како би се на најбољи и најквалитетнији начин одговорило свим изазовима.

Министар унутрашњих послова Мевлудин Нухоџић је казао да је Црна Гора подручје са потенцијалним ризиком од земљотреса, те да систем мора константно јачати капацитете за одговор на ту и све друге врсте непогода.

„Оно што је веома важно, морамо знати како поступити у случају земљотреса, јер то може помоћи да се смањи број жртава. У том погледу смо и данас организовали ову вјежбу за коју цијеним да је изведена врло професионално, да су јасно видљиве процедуре поступања дјеце и запослених у школи и свих учесника у систему“, поручио је Нухоџић.

Нухоџић је истакао да је данашња вјежба, истовремено, и порука другим руководиоцима школа, јавних установа, привредних друштава, да израде планове заштите и спашавања у случају природних и техничко-технолошких несрећа, те да бар једном годишње увјежбавају процедуре дјеловања у циљу смањења ризика од већих страдања.

„Вјежба је изведена у оквиру кампање и обиљежавања Међународног дана смањење ризика од катастрофа, а додатно смо потврдили да Министарство унутрашњих послова улаже значајне напоре како би се повећала безбједност грађана у случају елементарних и других непогода, а, такође, унаприједили капацитете и процедуре дјеловања у оваквим стварним ситуацијама“, појаснио је Нухоџић.

„Влада Црне Горе је у сарадњи са канцеларијом УНИЦЕФ-а у Црној Гори већ 2013. године успоставила међу-предметни програм у области смањења ризика од катастрофа, за образовање наставника у основним и средњим школама у ​​Црној Гори”, изјавила је генерална директорица Директората за предшколско, основно и инклузивно образовање и васпитање, Аријана Николић - Вучинић.

Тако је, према њеним ријечима, у оквиру постојећег програма обучено око 200 наставника, за даљу едукацију ученика на тему смањења ризика од катастрофа.

“Захваљујући надлежним, Министраству унутрашњих послова, Кабинету министарке без портфеља, као и Директорату за ванредне ситуације омогућено је да се на овај начин, кроз праксу, показне вјежбе континуирано и на квалитетан начин едукују како дјеца, тако и наставни кадар у циљу превенције и заштите од катастрофа. Овакав вид кампање и пратећих активности су најбољи модел у подизању свијести из ове области”, казала је Николић-Вучинић.Генерална директорица Директората је подсјетила и на то да је, поводом годишњице обиљежавања земљотреса 1979. године Министарство одрживог развоја и туризма организовало дистрибуцију информативног материјала дјеци на тему смањења ризика од катастрофа.

КАБИНЕТ МИНИСТАРКЕ БЕЗ ПОРТФЕЉА

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?