Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић са представницима кинеске компаније У-Тоур: Желе да граде хотел на Жабљаку

Објављено: 11.10.2019. 22:30 Аутор: Кабинет предсједника Владе Црне Горе
Реномирана кинеска компанија У-Тоур заинтересована је за инвестирање у Сјевер Црне Горе, прије свега на Жабљаку, гдје жели да гради хотел од 100 соба по стандардима хотелског ланца Марриот, саопштено је на састанку предсједника Владе Црне Горе Душка Марковића и предсједника У-Тоур Фенг Бина

“Кинеска туристичка индустрија је јако заинтересована за Сјевер Црне Горе и с обзиром на број кинеских туриста који посјећује Вашу земљу, сматрамо да је паметна идеја имати хотеле у овом дијелу државе”, казао је Фенг и додао да Кинези све више разумију Црну Гору, а да им је на сјеверу посебно интересантан мост на Ђурђевића Тари.

Констатујући да у Црној Гори до сада није било директних кинеских инвестиција, да су кинеске компаније присутне као извођачи радова на капиталном пројекту ауто пута, премијер Марковић је поздравио интересовање и намјеру инвестирања у туризам. Он је додао да ће Влада створити правне претпоставке како би намјера У-Тоура да гради хотел на Жабљаку могла да се реализује. 

У-Тоур је највећа приватна туристичка компанија у Кини, а поред туризма се баве и међународним финансирањем, као и улагањем у хотелске капацитете. Групација је инвестирала у хотеле у Јапану, Норвешкој, Швајцарској, а у свом власништву имају велики број туристичких агенција широм Европе. Како је казао господин Фенг, у Црну Гору годишње дође 40-50.000 кинеских туриста, а очекивање је да се тај број у наредних пет година учетворостручи.

“Програм моје Владе усмјерен је прије свега на Сјевер који је данас велико градилиште. Кроз Капитални буџет јако пуно улажемо у укупну инфраструктуру – путну, енергетску, комуналну, социјалну”, рекао је премијер Марковић.

На састанку је разговарано и о могућностима за улагање у друге секторе, прије свега енергетику, у пројекте везане за обновљиве изворе енергије, и пољопривреду. Саговорници су значајним и позитивним оцијенили добре међудржавне односе између Црне Горе и НР Кине.

КАБИНЕТ ПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?