Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић на Цмиљачи: Ски центар који овдје градимо, и туристички комплекс на Бјеласици биће нови замајац економији и донијеће нова радна мјеста и прилике за младе

Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић обишао је градилиште Ски центра Цмиљача код Бијелог Поља, изразио задовољство напретком радова у овој години и оцијенио да ће и ово будуће скијалиште и комплекс туристичких центара на Бјеласици у цјелини бити од сезоне 2020/2021. нови замајац нашој економији те да ће донијети нова радна мјеста и прилике за младе људе бјелопољског краја.

„Желио сам да при крају грађевинске сезоне видим шта се урадило у току ове године, како се одвијају радови и на који начин да се најбоље припремимо да одмах почетком идуће године наставимо још снажнијим интензитетом. Влада се сада у развоју Бјеласице и ски центара на Бјеласици фокусирала на Цмиљачу. Желимо је што прије имати у погону“ – рекао је Премијер на будућем скијалишту.

Направили смо више корака напријед – рекао је предсједник Владе – прецизирајући да су реномирани произвођач жичара Лајтнер и његов локални партнер Нови Волвоx урадили озбиљан посао на постављању стубова будуће жичаре и полазне станице и излазне станице.

„Дакле, реализујемо наш план развоја када је у питању Цмиљача и Бијело Поље у цјелини. Укупна вриједност пројекта је 23 милиона еура, 17 милиона закључених уговора, 10 милиона реализованих уговора. Цмиљача, Жарски, Колашин 1600 ће вјерујем 2021. године бити значајан замајац не само зимској и укупној туристичкој привреди него цијелој црногорској економији: Нова радна мјеста, подстицај за многе друге пратеће дјелатности и наравно нове прилике за младе људе овог краја“ – закључио је премијер Душко Марковић на Цмиљачи.

Пројектовани капацитет жичаре је 2.600 скијаша на сат, а њена дужина је готово 1,4 км.

Један од захтјевнијих сегмената овог пројекта је изградња приступне саобраћајнице Равна Ријека – Латинска коса – Јасиковац – Цмиљача, укупне дужине око 16 км, која ће повезати будући планински центар са магистралним путем и тако га учинити приступачним за све љубитеље зимког туризма.

Истовремено за конструкцијом жичаре и приступног пута ради се и електроенергетска инфраструктура за потребе напајања будућег туристичког комплекса Цмиљача: На локацији Мајсторовина у Бијелом Пољу пројектована је трафостаница 35/10 кВ коју Влада финансира са 1,18 милиона еура из капиталног буџета.

Поред ски центра на Цмиљачи у овкиру комлекса зимских центара на Бјеласици ради се и на туристичком центру на локацији Жарски катун у општини Мојковац. Ове године је отворена жичара-шестосјед у Ски центру Колашин 1600.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?