Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Примјена нових технологија унапрјеђује ефикасност правосуђа

Објављено: 14.10.2019. 23:28 Аутор: Кабинет потпредсједника Владе Црне Горе
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
    
Примјена савремених информационих технологија од великог је значаја за једнак приступ правди и изградњу правичног, транспарентног, ефикасног и одговорног правосуђа, рекао је потпредсједник Владе и министар правде Зоран Пажин у обраћању на конференцији министара правде Савјета Европе „Правда у Европи, суочавање са изазовима дигиталне технологије“ данас у Стразбуру.

Потпредсједник је апострофирао важност потребе развоја правосуђа кроз правовремено увођење информационо комуникационих платформи које ће омогућити бржи приступ правду грађанима и привреди. Оцијенио је да је реформа правосуђа у Црној Гори приоритет и изразио очекивање да ће црногорске институције из области правосудја примјеном савремених информационих технологија унаприједити ефикасност рада у погледу приступа правди, пружања услуга грађанима и институцијама, као и сарадње са другим правосудним системима и међународним организацијама.

Потпредсједник Пажин се у Стразбуру сусрео и са Кристијаном Лангеом, државним секретаром у Министарству правде Савезне Републике Њемачке.

Потпредсједник је изразио захвалност њемачкој влади на свестраној партнерској подршци и доброј сарадњи на свим политичким и експертским нивоима, оцијењујући да је Њемачка једна од држава чланица Европске уније која пружа најконкретнију подршку снажењу владавине права и европском путу Црне Горе. Иако је изразио разумијевање за околност да се Европска унија тренутно суочава са значајним унутрашњим питањима, потпредсједник Пажин је указао да Унија није адекватно забиљежила напредак који је Црна Гора остварила у интеграционом процесу у протеклој години. С тим у вези, нагласио је очекивање Црне Горе да ускоро буду отворени преговори и у једином преосталом преговарачком поглављу, поглављу 8 посвећеном конкуренцији, као и да што прије отпочне рад на утврђивању мјерила за затварање преговора у преговарачким поглављима 23 и 24.

Потпредсједник Пажин је изразио задовољство да је ангажовањем њемачког експерта у Министарству правде Црне Горе, у својству специјалног савјетника министра правде, успјешно реализован овај конкретан договор премијера Душка Марковића и канцеларке Ангеле Меркел. Оцијенио је да ће ангажовање њемачког експерта допринијети реализацији конкретних реформских активности у области правосуђа.

КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?