Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Општине да искористе преговоре и подршку ЕУ за развој и јачање капацитета

Објављено: 15.10.2019. 20:39 Аутор: КЕИ
Учлањење у Европску унију захтијева трансформацију цјелокупног друштва, а важну улогу у том процесу имају локалне самоуправе, које треба да искористе период преговора и значајну финансијску подршку ЕУ за изградњу инфраструктуре и стварање услова за нове инвестиције, поручено је на састанку Заједничког савјетодавног одбора (ЗСО) Комитета региона ЕУ и Црне Горе.

Главни преговарач Александар Дрљевић је истакао да, упркос изазовима са којима се ЕУ суочава, процес проширења није запостављен и представља и даље један од приоритета на политичкој агенди нове предсједнице Европске комисије.

Он је истакао да је преговарачки процес јединствена прилика за даљи развој локалних самоуправа, изградњу инфраструктуре и стварање услова за нове инвестиције.

KEI

„Само снажна и функционална локална администрација, која баштини и промовише европске вриједности, може допринијети цјелокупном развоју наше државе. Наша је дужност и обавеза да развијамо и улажемо у локалне центре, како бисмо спремни и конкурентни дочекали будуће европске изазове. У том смислу, Влада Црне Горе је несумњиво препознала локалне заједнице као кредибилне партнере на европском путу“, поручио је Дрљевић.

И копредсједавајући ЗСО, градоначелник Цетиња, Александар Кашћелан, истакао је улогу општина у интеграцији државе у ЕУ и имплементацији европских вриједности у локалним заједницама.

Према његовим ријечима, Заједница општина Црне Горе (ЗОЦГ) већ годинама ради на промоцији европских стандарда и вриједности на локалном нивоу, а као један од највећих постигнутих резултата у претходном периоду истакао је усвајање иницијативе ЗОЦГ да се формира Фонд за подршку општинама за претфинанисирање донаторских пројеката, из ког је повучено више од 500.000 еура за пројекте општина.

„Још увијек постоји потреба за даљим јачањем капацитета и координисањем локалних управа у процесу интеграције и коришћења фондова. За афирмацију овог процеса на локалном нивоу и што боље искоришћавање могућности које су и које ће нам бити на располагању, неопходно је да институционализујемо структуре које се баве управљањем ЕУ пројекатима у општинама“, закључио је Кашћелан.

KEI

Чланица општинског Вијећа шведског града Худинг и копредсједавајућа ЗСО, Јелена Дрењанин, истакла је значај активности које се спроводе у области владавине права и економског управљања, оцјењујући да ће квалитет реформи у тим областима у великој мјери допринијети цјелокупном напретку у процесу преговора.

Она је оцијенила позитивном одлуку о истовременом одржавању локалних избора у свим градовима. Дрењанин је нагласила значај унапређења административних капацитета на локалном нивоу и појаснила да је процес децентрализације веома важан дио ЕУ процеса.

Како је истакао шеф Делегације ЕУ у Црној Гори, Аиво Орав, локалне самоуправе имају важну улогу у процесу доношења одлука.

Говорећи о подршци ЕУ развоју локалних самоуправа, Орав је навео да је, по основу разних пројеката, црногорским општинама из европских фондова до сада обезбијеђено око 25 милиона еура.

Наредни састанак ЗСО Комитета региона ЕУ и Црне Горе биће одржан у јуну 2020. године у Бриселу.

СЕКТОР ЗА ИНФОРМИСАЊЕ ЈАВНОСТИ О ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ И ПРОЦЕСУ ПРИСТУПАЊА ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ
ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?