Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Пажин: Законито поступање полиције је темељ правне државе

Црногорске институције морају искористити пресуде Европског суда да наставе да унапређују националне механизме заштите људских права и снажно афирмишу нулту толеранцију према свим случајевима злоупотребе службених овлашћења у спровођењу закона, саопштио је потпредсједник Владе Зоран Пажин данас у Будви, на отварању међународне конференције на тему спрјечавања злостављања у полицијској служби, коју организује Савјет Европе, уз подршку Европске уније. 

Потпредсједник је навео да је ово нарочито значајно за полицијску службу. Он је саопштио да су олицијски службеници на првој линији заштите основних права грађана у свакој држави. Њихово законито поступање је, стога, темељ правне државе. Зато полицијска служба мора најодлучније одстранити из својих редова сваког несавјесног службеника који злоупотребом овлашћења наноси огромну штету повјерењу грађана у законито и правично поступање полицијске службе.

Нагласио је да у откривању и процесуирању случајева злоупотребе полицијских овлашћења не смије бити мјеста лажној солидарности међу службеницима, јер се злоупотребом службених овлашћења огромној већини савјесних и одговорних полицијских службеника, самој полицијској служби и читавом друштву чини немјерљива штета.

Потпредсједник Пажин је саопштио да Црна Гора придаје велики значај поштовању Европске конвенције што се огледа и кроз стопроцентно извршавање свих пресуда Европског суда. У том контексту изразио је посебно задовољство и због оцјене челника Савјета Европе да Црна Гора данас служи за примјер међу чланицама ове најстарије паневропске организације када је ријеч о извршавању пресуда Европског суда. Дакле, све пресуде које су доношене у односу на Црну Гору су или већ извршене или су у поступку извршења, навео је потпредсједник Пажин.

Указао је на низ значајних активносит које су црногорске државне институције спровеле у правцу спречавања злоупотреба службених овлашћења у полицијској служби и затворском систему. Потпредсједник је поручио да се Црна Гора не задовољава постигнутим и да црногорске институције не смију штедјети труда да обезбиједе што ефикаснију заштиту људских права и што одговорнији и професионалнији рад полицијских и затворских службеника, изразивши захвалност међународним партнерима, прије свих Савјету Европе и Европској унији, као и организацијама цивилног друштва, који својим анализама и препорукама пружају велику подршку црногорским државним институцијама у овом погледу.

КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ ЗА ПОЛИТИЧКИ СИСТЕМ, УНУТРАШЊУ И ВАЊСКУ ПОЛИТИКУ

ФОТО И ВИДЕО МАТЕРИЈАЛ: хттпс://флиц.кр/с/аХсмХЛYјЕЗ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?